FLY MED OSS som TV 2 startet opp på søndag, har tatt helt av. Ikke fordi dette er noe stort journalistisk håndverk. Men fordi det engasjerer over det ganske land. De fløy over Romsdalshorn, Trollveggen, Romsdalseggen og Rampestreken, med Nesaksla inkludert sist tirsdag. Og lokalbefolkningen stilte opp selv om det skjedde midt på dagen når de fleste er på arbeid og skole. De bildene som ble vist på tv, var knallgod reklame for ossi naturgledekommunen.

NATURGLEDEN er stor mange steder i landet. Riktig nok er det bare vi som har den spenstige visjonen «Verdens beste kommune for naturglade mennesker». Men det er mange steder i Norge med vakker natur. Vi har mange å konkurrere med. Noen mener det vil ta helt av i Rauma i sommer, ikke minst over Romsdalseggen og til Rampestreken. Og i turmålskonkurransen kanskje ...Vi vet at alle som besøker oss skal ha bevertning og overnatting. Vi skal vite at det også er mange andre steder som begeistrer de besøkende og som legger til rette for økt naturturisme. Sjøl om vi har verdensenere som Trollveggen og Trollstigen. Og kanskje etter hvert Romsdalseggen.

BØNDENE griner på nesen og rister oppgitt på hodet. De spidder plakater av Erna og Siv og de reiser til Oslo for å protestere høglytt. De tømmer ut melka, og de nekter å godta ei prosentvis lønnsøkning som ikke ligger noe etter den gjennomsnittlige økningen for de fleste andre lønnsmottakerne i Norge. Det de reagerer kraftigst på er at det i vesentlig større grad i framtida skal lønne seg å drive stort. De minste hvor marginene er minst fra før, skal få enda mindre å leve av.Jeg har respekt for at det kjempes for bedre lønn og bedre betingelser. Men jeg er ikke så sikker på at metodene som blir brukt alltid er de beste. Jeg velger å tro at de fleste av dagens bønder er kreative tenkere. Det er gode eksempler på at bønder samarbeider om maskinparken; plogen, rundballepressa, fôrhøsteren og treskeren. Det er også bønder som driver samdrift som kan bety samme inntekt med færre arbeidstimer.

KULTURLANDSKAPET er også et element i debatten. I dagens avis skriver vi om de siste bøndene i Romsdalen som snart gir seg. Hva med kulturlandskapet i Romsdalen om 15–20 år; har det grodd helt igjen? Ikke sikkert hvis større enheter også får forvalte denne dyrkamarka. I sum er det heller ikke sikkert vi får mindre norskprodusert mat. Det som imidlertid bekymrer er alle arbeidsplassene i den store næringa som fort kan forsvinne, også i Rauma.

INGEN KAN STOPPE utviklinga mot større enheter i Norge. Det uttalte en professor forleden. Og han har antakelig rett. Det er plusser og minuser ved sammenslåinger; større enheter og større konsern. Jeg er i tvil om Åndalsnes Avis hadde beholdt sin posisjon uten de fordelene vi har av å være i et norsk mediekonsern. Du har sikkert allerede tenkt tanken angående bondeopprøret og krav om økte tilskudd til næringa; at jeg sitter i glasshus når dette påpekes. Jeg vet at avisene mottar pressestøtte som per årsverk ikke ligger under det bøndene får. Men det er nesten umulig, å sammenlikne bransjene og næringene. Den debatten skal jeg la ligge her.

KOMMUNEN ROMSDAL ble lansert i Rauma i fjor. Takten for å få det gjennomført må økes. Jeg tror ikke Rauma får beholde det navnet alene. Større kommuner kommer, tidligere enn mange av oss har sett for oss. Til glede for noen og til tårer for andre.

Lars Smisethjell

redaktør