Ritzler har ansvaret for media og internasjonale kontakter i Statens vegvesen, turistvegseksjonen.

Han kommer nylig fra et fransk-norsk arkitekturseminar og kan melde om at norsk arkitektur og design står sterkt. I dette ligger også arkitekturen som etter hvert knyttes til Nasjonale turistveger, og her mener Ritzler at Trollstigen og Trollstigplatået står i en særstilling.

– Jeg får tilsendt internasjonale magasiner en gang i uka, som omtaler eller omhandler Nasjonale Turistveger i Norge, sier Ritzler.

Planleggingsmøte

Han ankom Åndalsnes sist torsdag, og benyttet anledningen til å møte ordfører Lars Olav Hustad.

Fredag holdt han planleggingsmøte i anledning åpninga av Trollstigen, i samarbeid med Åndalsnes og Romsdal reiselivslag.

Det er Statens vegvesen ved turistvegseksjonen som formelt sett arrangerer åpninga av det nasjonale turistikonet i ny drakt, den 16. juni.

Samferdselsministeren kommer, og det samme gjør kommunalministeren.

– Dessverre måtte dronning Sonja takke nei, sier Ritzler.

Detaljert program

Fra klokka 09.00 om morgenen skal det begynne å gå skyttelbusser med publikum, fra Åndalsnes og opp Trollstigen.

Samtidig stenges vegen i Isterdalen for ordinær trafikk. Tilsvarende skal det gå busser fra Valldal. Klokka 11.30 starter en kortesje med veteranbiler fra Isterdalen. Det er med denne kortesjen at de prominente gjestene ankommer platået rundt klokka 12.00. Så starter åpningsprogrammet med sang og bilder på storskjerm. Frode Alnes skal være sentral i å lede programmet. Det skal også vises en film fra byggingen av Trollstigplatået. Samferdselsminister og kommunalminister skal holde åpningstaler og pusle sammen et puslespill på 10 biter som til slutt skal danne et bilde av de 18 nasjonale turistvegene i Norge, for å nevne en liten del av alt som skal skje. Deretter blir det befaring og omvisning, samt kaffe og folkefest.

Per Ritzler fra Statens vegvesen, turistvegseksjonen ankom dagen før det siste planleggingsmøtet i anledning åpninga av Trollstigen 16. juni. Han benyttet anledningen til å møte ordfører Lars Olav Hustad for en prat. Foto: Anders A. Hagen