Den beste melka kategoriseres som elitemelk, og bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år, hedres med Sølvtina.

– 15 år sammenhengene med alle fjøsstell prikkfri – det er vi godt fornøyd med, sier Jørn Ole Skiri til Åndalsnes Avis. Når vi snakker med ham, er han og kona Monica i Holmenkollåsen, der de er invitert av Tine på lunsj.

– Hvordan får man til 15 års prikkfri fjøsstell?

– Da må man legge opp til enkle rutiner som er lett å følge både for en sjøl og avløsere. Og så må man være i forkant og ta problemene før det blir store problem. Og man må hyppig ta prøveuttak av enkeltkyr, jeg tar prøve av hver enkelt ku en gang i måneden. Det brukes for å forebygge og utrangere dyr, sier Skiri.

Avløserne får ære

Skiri driver campingplass i Eidsbygda, noe som gjør at han gjennom sommeren bruker avløsere mye.

– Avløserne har en del av æra, og det er om å gjøre å lage rutiner som er oversiktlig og grei å bruke både for meg sjøl og dem, sier Skiri.

Sølvtina ble delt ut til Jørn Ole Skiri og hans kone Monica Dahle Skiri.

– Hun har full jobb utenom – hennes jobb er utenom garden, mens jeg har gardsdrifta. Vi har tre unger som hun gjennom hele denne perioden har fulgt opp, sier han.

88 fikk Sølvtina

Til sammen 88 melkeprodusenter fra hele landet mottok mandag kveld TINEs høgeste utmerkelse for topp melkekvalitet, Sølvtina. Tildelingen fant sted under en høgtidelig markering på Lillestrøm i forkant av TINEs årsmøte, skriver Tine i ei pressemelding.

Skiri har 20 melkekyr og kaller seg en småbruker sammenliknet med de store.

– Men her på Vestlandet ligger jeg i størrelse omtrent på gjennomsnittet.

Styreleder i Tine, Trond Reierstad, er stolt over den dyktighet og grundighet mottakerne av Sølvtina representerer.

– Høg kvalitet er det beste konkurransefortrinnet norsk melkeproduksjon har i konkurransen med utenlandske aktører. I løpet av de siste 15 åra har andelen elitemelk økt jevnt. Norske forbrukere får melk i verdensklasse, sier Reierstad i pressemeldingen.