Juridisk rådgivning for kvinner holdt foredrag på Rauma voksenopplæring på tirsdag. Familierett, barnerett og utlendingsrett er temaene som de fire jusstudentene mener er viktig for kvinner å vite mer om.

– JURK jobber med et rettspolitisk prosjekt for å sikre at alle skal få vite sin rett. Vi vet at mange kan for lite om sine rettigheter, sier Caroline Lassabliere som nå er på rettighetsturné til ulike krisesentre og sentre for voksenopplæring. Ifølge ho får JURK inn flere saker fra steder de har vært på besøk. Det tyder på at informasjon er viktig, mener hun.

– Blir forberedt

Janda Frisvold var en av få som møtte opp på foredraget til JURK. Hun mener kunnskap om norsk rett gjør hver enkelt mer forberedt på å takle eventuelle utfordringer.

– Jeg lærte mye jeg ikke visste fra før. Og sjøl om dette ikke er kunnskap jeg trenger akkurat nå, vet man jo aldri hva framtida vil bringe, sier hun, og skryter samtidig av foredragsholderne for å ha snakket tydelig og forklarende.

Frisvold har bodd i Norge i 14 år og jobber nå på ungdomsskolen. Tidvis deltar hun på norskkurs på Rauma voksenopplæring.

– Får mange spørsmål

Leder for Rauma voksenopplæring, Anne-Rita Brevik, forteller at de får veldig mange spørsmål fra elever som lurer på hvilke rettigheter de har.

– Spesielt hvilke rettigheter de har fra NAV, er det mange som lurer på. Dette er store og kompliserte fagfelt, så vi kan ikke svare dem. Vi passer på å hjelpe de videre slik at de får de svarene de trenger, sier Brevik. Kum fem, seks av 60 elever ved voksenopplæringa møtte til JURK sitt foredrag.

– Mange føler nok at de ikke kan nok norsk til å forstå, mens andre kanskje var på det tilsvarende foredraget JURK holdt i fjor, forklarer Brevik.