– Jeg er nesten på gråten, jeg, sier Bjarne Dahle innledningsvis når han ser utover den fullsatte salen på kulturhuset.

– Jeg trodde nesten ingen ville komme, men der tok jeg heldigvis feil, smiler han.

Jon Langnes var «reiseleder» for konserten sammen med Dahle, og begynte kvelden med å fortelle om starten på det hele.

Det var turistsjef Odd Meringdal som i 1965 fant ut at man kanskje skulle samle alle spelemennene som spilte rundt omkring, til et lag. Et spelemannslag som kunne underholde turistene, som det var mange av på den tiden- som i dag.

Det naturlig midtpunktet i spelemannslaget den første tida, var Ole Wenge. Under hans musikalske ledelse strømmet oppdragene på, fra dag én. De fikk også anledning til å opptre på NRK flere ganger og hadde to store turer til Amerika. Når Ole Wenge på slutten av 80-tallet trakk seg ut, overtok Anton Tvinnerheim den musikalske ledelsen.

– Han ble en frisk pust og brakte nye ting inn i spelemannslaget. Selv om han gjerne kunne vært litt strengere, lærte vi mye, forteller Langnes.

Rauma spelemannslag har kun hatt fire musikalske ledere på disse 50 åra; Ole Wenge, Anton Tvinnerheim, Gudlaug Nerland og nåværende leder, Dag Søvik.

– Det er ikke slik som det er i fotballen at man sparker lederen etter to kamper. Musikalske ledere er ikke lett å finne så vi får passe godt på dem, sier Langnes og roste engasjementet til dagens musikalske leder.

Det ble en variert og stemningsfull konsert som publikum tydelig satte pris på. Spelemannslaget fikk også mange gratulasjoner, fra både leikarringen ved Gunder Ølstadløkken, Møre og Romsdal folkemusikklag ved Leikny Aasen og fylkeskultursjef Heidi Iren Wedlog Olsen.

Etter første akt, fortsatte feiringen med en konsert av bandet Valseria.

Kvelden ble avsluttet med dans.