NÅ HAR DET ENDELIG blitt enkelt å finne parkeringsplass i sentrum av Åndalsnes. De grep som tatt med parkeringsskive og vel egnet plass blant annet for dem som jobber i den indre bykjernen har gjort livet lettere for oss som skal nedom bruene en snartur. Og som må parkere bilen.

NOEN GRINER alltid på nesen når det skjer noe nytt. I mange sammenhenger vil jeg heller beskrive det som utviklende. Vi bør heller se det positive i at parkeringen på Åndalsnes er gratis.Se for eksempel på parkeringsforholdene i Molde. På de mest kostbare plassene må vi ut med 140 kroner i timen for å sette fra oss kjøretøyet vårt. Det er vel heller ikke så rart at en del tar føttene fatt når de har fått fra seg bilen utenfor Roseby eller Molde Storsenter og rusler inn til sentrum. Da får man både frisk luft (i alle fall nesten ...) og gratis parkering på kjøpet.

PÅ ÅNDALSNES kan vi nå stå parkert i tre timer. Husk å stille parkeringsskiva for parkeringsverten kan fort være i aksjon med foreleggsblokka før du aner det ... Sjøl om mange viser god parkeringskultur har det blitt flere ledige plasser på de nyetablerte parkeringsplassene inne på Victoria. Og i tilstøtende gater til bykjernen er det ikke plass til flere biler. Kanskje det er på tida å stramme til grepet om den nye parkeringsordningen ...?

TILRETTELAGTE FORHOLD for mjuke trafikanter, herunder syklister, er neste steg. Politikerne har allerede diskutert tryggere betinger for de som vil gå eller sykle. Det gleder meg å se den tilretteleggingen med gang- og sykkelsti på hele strekninga mellom Bjorli og Dombås, realiseres. Et foregangseksempel som vi med vår visjon også bør kunne gjøre noe med; rett og slett prioritere. Det fortjener vi som bor her, det fortjener de som kommer hit på besøk.

NÅR JEG NÅ har satt trafikale utfordringer og tilrettelegginger på dagsorden kan jeg ikke dy meg for å komme med et slag på venstrehånda til stadig flere sjåfører. Jeg tenker på hvor få som for tida bruker blinklys når de skal svinge av eller inn på en veg. Det synes nesten som om det har blitt en ukultur å ikke bruke blinklys ... Det er ikke enkelt for en far som driver øvelseskjøring med en tenåring å forholde seg til denne mangelen på sikkerhet og respekt i trafikken; mer enn en gang har det vært nære på fordi bilen foran kun har bremset hardt og svingt av vegen uten å gi noen annet tegn enn med bremselysene.

JEG HAR VÆRT fristet til å gjøre som en bekjent av meg gjorde forleden dag; kjørte etter, rullet ned vinduet og fortalte sjåføren om pæra i blinklyset hans hadde røket. Han var ikke sikker på at sjåføren skjønte den.

HELDIGVIS SER VI at antall drepte og skadde i trafikken går ned. Antall kjøretøy i trafikken har ikke gått ned. Det betyr antakelig at stadig flere bruker mer sunn fornuft og tilpasser forholdene, at kampanjer har virket og holdninger har endret seg. Men det vil trolig også hjelpe ytterligere hvis flere igjen begynner å bruke blinklysene. Desember måned er dentida i året vi krasjer mest. Hektiske førjulsforberedelser ender altfor ofte med en bulk eller en kollisjon med alvorlig eller i verste fall tragisk utfall.

Tenk på når du skal ut i trafikken. Du har det ALDRI mer travelt enn at du skal tenke sikkerhet.

Lars Smisethjell, redaktør.