Å BLI satt pris på og å få ros for noe som er gjort, er en fin ting. I Åndalsnes Avis har vi lagt bak oss en måned med utdeling av julestjerner til personer som har fortjent det. Det har vært en stor glede å få dele ut, og vi har sett at juleblomstene har blitt tatt i mot med begeistring.HER I VÅR kommune er det innført en god del priser og flere har lange tradisjoner. Næringsprisen er tildelt Timpex, Raumarevyen får Kulturprisen og gjengen bak filmen om Olsenbanden får tilgjengelighetsprisen. Fjellfestivalen deler ut Årets Fjellgeit og Årets Raumaambassadør skal prises under Ytterveggenshowet i kulturhuset i kveld.

OG KANSKJE den aller viktigste av alle priser, deles også ut 4. juledag. Endre Skiri og Aslak Palmstrøm Augestad blir hedret av Carnegies heltefond for livreddende arbeid da ei ung jente hadde druknet i Rauma elv sist sommer.

DE ALLER fleste priser er ærlig fortjent og det er viktig at prisutdelinger blir gjort stas på og lagt merke til. Priser skal henge høgt og prisvinnere skal velfortjent kunne sole seg litt i oppmerksomheten.JEG SKAL på ingen måte trekke i tvil Iver Gjelstenlis kandidatur til å bli Årets Raumaambassadør. Og jeg skal heller ikke underkjenne noen av tidligere vinnere av denne tittelen. Men det er noe med kritieriene jeg mener er feil og som jeg mener noen bør ta tak i før neste års utdeling.

I STATUTTENE står det at prisvinneren ikke skal kunne være bosatt i Rauma, men vedkommende skal ha satt Rauma på kartet og gjennom sin innsats ha bidratt til å gjøre Raumas navn kjent. Jeg mener dette svekker prisens styrke og på sikt vil gi juryen en betydelig hodepine når kandidater skal finnes. Å utelukke personer som bor her, men som i løpet av året har gjort en enestående innsats på ett eller annet område, gjør at svært viktige kandidater må utelates.

PRISVINNERNE kan dermed lett bli idrettsutøvere eller tv-kjendiser. Det er mer enn tydelig når vi ser på listen over tidligere prisvinnere der de to nevnte gruppene utgjør godt over halvparten.

HELT KONKRET fører dette til at tidligere omtalte Endre Skiri ikke kan få prisen. Det kan heller ikke Elin Malones få. Hun er for femte gang ute i den store verden etter en dramtisk naturkatastrofe og bruker jula på hjelpearbeid. Ildsjeler og hverdagshelter her i kommunen, kan heller ikke fanges opp av denne prisen. Dette mener jeg er uheldig.

ROMSDALS BUDSTIKKE kårer i disse dager Årets Romsdaling. Her ser vi at «vår e egne» May Britt Roald og Endre Skiri blant andre er nominert. I Rauma kårer vi altså Årets Raumaambassadør. Kriteriene er derimot ganske ulike og de bør nærme seg hverandre før neste års tildeling.

Stein Siem

redaksjonssjef