MAI MÅNED er tre dager gammel. Og allerede har det skjedde mye lokalt i den første skikkelige sommermåneden, den første måneden uten R i. Tranflaska er satt bort til vi skriver september, den første måneden med R i. Stillongsen er lagt vekk, vinterskoene, luene og vottene likeså. Vi har plukket fram sykkelen, vi har fått på sommerdekkene og vi har ryddet vekk det verste i hagen etter vinteren. Vi er klare for mai og sommer. Sjøl om inngangen til mai måned var brutal med grader rundt null og snø.

1. MAI ble tradisjonen tro markert flere steder. Det er blåst nytt liv i den partipolitiske markeringen av arbeidernes fridag. Naturlig nok var de fleste som møtte opp politisk tilhørende den sida av norsk politikk. Men slik jeg ser det er dagen så absolutt grunn til å markere for flere også. Riktig nok er det mange som ser på 1. mai som en rein fridag, men det er lov å tenke på hvorfor dagen er en fridag og hvorfor det er arrangement som markerer dette.

VÅGEN RUNDT og historisk vandring er to andre arrangement som i mange år har funnet sted på denne dagen. Det første et idrettsarrangement hvor ildsjeler i Vågstranda IL i mange dager har jobbet og lagt til rette for ei folkefest. Det samme må også sies om de som arrangerer den historiske vandringen; de som finner nye steder å legge arrangementet til. For å sette fokus overfor dem som deltar på hvor viktig det historiske er for mange av oss. Og så bør det også nevnes at for en del er 1. mai dagen for MC-sleppet etter et halvt år i dvale.

RUSSEN har vært gjennom sin dåp. Kjeledressene begynner allerede å bli skitne, om de røde eller blå. Eller for den saks skyld svarte eller oransje. I min ungdom var det ikke russefeiring; vi hadde nok med fokuset på eksamen og avslutningen på et langt skoleår; vi ville få gode nok karakterer til å komme oss videre på enten allmennfag eller elektrolinja. Det var det som var i fokus, hele måneden til ende og også noen uker inn i juni måned.

VÅRRYDDINGSAKSJONER er det flere av også i vår kommune i mai. Det kunne godt ha vært flere som tok et tak, både i sitt nærmiljø og andre steder ikke så langt unna. Det er et pluss for oss alle at det ser ordentlig ut rundt oss. Men det kan synes som om de som har det ryddig også møter opp her. Og så har vi dem som ikke bryr seg så mye om hvordan det er i eget nærmiljø – eller som tenker at dette er ei offentlig oppgave. Jeg tror avgjort at vi kan bidra litt sjøl også, ikke overlate alt til de som er ansatt og lønnes av våre skattepenger.

TIL SLUTT er det all grunn til å glede seg over flere utviklingstrekk i vårt lokalsamfunn. Lars Wenaas sin storsinnet ble omtalt på denne plass for ei uke siden. Av nyheter ellers denne uka nevnes Grand Hotel som får eksterne hjelp til å se på mulighetene framfor begrensningene inn i framtida. Mai er konfirmasjonsmåneden; det er langt færre som velger borgerlig konfirmasjon nå, noe som kan bety hvis trenden fortsetter så er Molde det nærmeste stedet man kan få slik konfirmasjon inn i framtida. Uten at det kanskje betyr så veldig mye; det er ikke ALT vi kan tilby i umiddelbar nærhet. Verken jobber, boliger, kulturtilbud eller servicetilbud.I plussmargen nevnes også at ledige jobber-kampanjen traff blink, at gründercampen engasjerer. At etableringen av ny bydel i Troaområdet ikke behøver å være langt unna. Blant annet.

God maihelg!

Lars Smisethjellredaktør