– Det er nesten katastrofalt at vi ikke får til 3D på Åndalsnes kino nå når vi først går over til digitalisering i februar. Jeg er redd for at vi vil tape kampen om seerne både til hjemmekino-markedet og kinotilbudet i andre store byer. På siste filmtreff var jeg den eneste kinosjefen i gruppa uten 3D kino, forteller en opprørt kinosjef, som også vil opplyse om at mange nye filmer nå kommer kun i 3D. De vil Åndalsnes kino ikke kunne vise.

Foregangsland

Norge er et foregangsland når det gjelder digitalisering av kinoer, og innen 2011 skal stort sett alle kinoer ha det nye systemet.

7.februar vil Åndalsnes kino bli digital. Det vil si at det blir slutt på filmrull-pakker på 25 kilo som sendes fra kino til kino. Filmene vil komme som små harddisker, og være tilgjengelige tidligere enn før.

Siden Åndalsnes kino er en liten kino, kommer filmrullene forholdsvis seint, slik systemet er nå. Hvor fort man får en film etter premieren, kommer an på størrelsen på kinoen og antall besøk i løpet av et år. Kinosjefen er pliktig til å gi slike opplysninger etter hver filmvisning til "Film & kino", bransjeorganisasjonen for kino- og videobransjen.

– Hvem velger egentlig ut filmene som vises på Åndalsnes kino?

– Det er meg det; i samarbeid med folkene som jobber i maskinrommet og i kiosken.

– Så det er din filmsmak som vises på kinoen?

– He he, filmutvalget hadde nok sett annerledes ut hvis det var kun meg som bestemte. Jeg har hatt ett år på meg i jobben nå, og har etter hvert lært hva som går bra og ikke fullt så bra. Siden vi får filmene en god stund etter premierene, har vi god anledning til å se hvordan de går i resten av landet. Vi får med oss Kinotoppen på nettet og velger litt ut ifra det. Popularitet og besøksantallet pleier å stemme godt overens med resten av landet, forteller Nakken.

Historie

Men alt dette blir historie etter 7. februar.

– Når vi blir digitalisert, vil vi ikke på samme måte kunne velge ut de filmene vi vil ha. Vi må være mye mer på hugget og gjerne flere måneder i forvegen. Det vil bli førstemann til mølla. Derfor er det viktig at vi deltar på de månedlige filmtreffene i Oslo. Der får man vite når og hva, som kommer av filmer det er verdt å se framover. Vi kan ikke bare sitte og vente på hva som dukker opp på kinotoppen lenger. Alt dette kan bli en utfordring når man er ansatt i en 30 prosent stilling, ler Nakken.

Prioriteringsliste

Frode Nakken hadde tre ting på sin liste da han ble ansatt som kinosjef. Få til 3D kino, gjøre om kiosken, og ta vekk trappa i midtgangen i kinosalen.

– Foreløpig er ingen av disse tingene på plass, selv om jeg har jobbet med det helt siden jeg ble ansatt 1. januar i fjor. Det ser imidlertid ut til at den selvbetjenings-kiosken jeg synes Rauma Kulturhus fortjener, kan være under planlegging. Det er ikke lite penger kulturhuset har tapt på den kioskdriften, om vi kan kalle det det, som de har hatt til nå. Jeg vil påstå at man kan tredoble omsetningen hvis vi lager en innebygd kiosk der folk selv kan velge hva de vil kjøpe, gå igjennom og betale på veg ut, mener Nakken engasjert.

Økonomi

Å oppgradere Åndalsnes kino til 3D-visning vil koste vel 200.000,- kroner. Nakken skjønner at det meste har med økonomi å gjøre, men vil påpeke at vi ikke kan la være å følge med i utviklinga.

– Man må våge å bruke penger for å kunne tjene penger. Ellers kan vi jo bare legge ned kinoen. Det er ikke noe å legge skjul på at det er nedgang i antall besøk på Åndalsnes kino - som det også er på alle andre kinoer i Norges land. Men jeg ser med redsel på hvordan dette året vil gå når vi heller ikke får 3D, avslutter Nakken betenkt.

I kinoåret 2010 hadde Åndalsnes kino et totalt besøkstall på 6079. Hver film blir vist fire ganger; to ganger i helga og to ganger midt i uka. Den mest populære filmen i fjor var Knerten med 461 besøkende. På andreplass kom Avatar med 332 besøkende. Olsenbanden junior kom på tredjeplass og ble sett av 262 stykker.

.