Det har vært en sur og kald forsommer, men det er ikke nødvendigvis bare negativt - spesielt ikke for kornbønder. Været på forsommeren gav riktignok kornet en treg start, men ifølge kornbonde Amund Kavli kan kaldt og surt vær tidlig i sesongen gjøre at kornet busker seg mer, altså at hver plante får flere kornaks. Det kan bety en større avling.

– Dette ser veldig bra ut nå. Vi sådde to uker senere enn vanlig i år, men det har kommet seg veldig etter at varmen kom, sier Kavli, som driver kornproduksjon på Grøtta i Isfjorden.

På Grøtta er mye av jorda skarp sandjord, som dreneres fort og holder dårlig på fuktighet i forhold til tyngre jordtyper. Bra med nedbør i tillegg til varmt vær er derfor bra for avlingen, men nå er det ifølge Kavli mer enn nok regn.

Kavli planlegger å begynne innhøstingen i midten av september, og ifølge ham er ikke det unormalt sent.

– Blir det rekordår i år?

– Det er for tidlig å si. Men ut fra det jeg ser på åkrene nå, så tegner dette veldig bra.

Mer nøktern

Potetbonde Iver Olav Krohn er noe mer nøktern i omtalen om sin avling. Ifølge ham er poteten avhengig av god temperatur i startfasen, ellers går det tregt, og poteten kan være utsatt for sykdom.

– Vi kom sent i gang, og var en til to uker forsinket i våronna. Det var ikke noe særlig med temperatur, så alt stod litt i stampe, forteller han. Nå ser imidlertid ting annerledes ut, ettersom at det har vært mye nedbør og bra temperaturer den siste tiden.

– Per dags dato ser det brukbart ut, særlig med tanke på utgangspunktet, sier han.

Krohn håper på å begynne innhøsting i begynnelsen av september, og vil normalt være ferdig i starten av oktober. Estimater av avlingsmengde mener han imidlertid det er for tidlig å komme med.

– Vi greier ikke å få noe totalbilde enda, avslutter han.