Nesten 72 prosent av elevene ved Rauma videregående skole deltok under årets skolevalg på tirsdag og det betyr at 144 stemmer ble avgitt av Rauma yngste velgere. Og det er Høyre og ordførerkandidat Lars Olav Hustad som har aller mest grunn til å smile. Partiet fikk hele 52 stemmer og med det 39,4 prosent av stemmene. Nest størst var Ap med 29 stemmer og de to partiene stod egentlig i en klasse for seg sjøl.

Fremskrittspartiet fikk 16 stemmer og SV 11. Rødt fikk femte størst oppslutning med sju stemmer.

Frp faller

Og årets valg ved RVS viser til dels store endringer siden forrige kommunevalg i 2007. Da var Frp det desidert største partiet med hele 31,2 prosent av stemmene. Størst var Frp også ved stortingsvalgene i 2009 og 2005 med henholdsvis 34,8 og 44,3 prosent av stemmene.

Men nå har altså Høyre tatt klart over som det største partiet etter at oppslutningen i 2009 var på 17 prosent, i 2007 på 12,1 prosent og i 2005 på 7,2 prosent.

Arbeiderpartiet og ordførerkandidat Oddbjørn Wærås har også all grunn til å smile lurt i skjegget. Partiet har økt stort fra 13,9 prosent i 2009 og 7,8 og 10.3 prosent i henholdsvis 2007 og 2005.

Annet opplegg

– Vi har for første gang på mange år ikke hatt en valgdebatt i år, forteller Jørn Johansen som er lærer ved RVS. Han sier dette ble bestemt av partiene sentralt og at ingen av skolene har gjennomført valgdebatt. Johansen forteller at det ble arrangert et valgtorg i stedet og her fikk elevene på eget initiativ kontakte sine "egne" politikere.

– Både elevene og politikerne har vært fornøyde med dette opplegget. Vi har mistet konfrontasjonen mellom politikerne og spissformuleringene som vi hadde i paneldebattene, men vi er også blitt kvitt skittkastingen, sier Jørn Johansen. Han forteller også at valget på skolen ble gjennomført elektronisk og at alle elevene har fått tilbud om å stemme ved at elevene klassevis har hatt tilgang til valglokalet.

Elektronisk. Sondre Vold er klar til å avgi sin stemme elektronisk. Han forteller at han har bestemt seg for KrF. Til høgre sitter Markus Krohn og avgir sin stemme. Foto: Stein Siem