UKA som vi snart har lagt bak oss viser at mange i kommunen har engasjement om mye. Lokalavisa har satt søkelys på flere forhold som har skapt til dels sterke meningsytringer. Det at innbyggerne gir til kjenne sine synspunkter, er som regel bra. Det kan vitne om at mange bryr seg og er opptatt av om det som skjer.

DEBATTEN rundt barnehagen i Måndalen har pågått lenge før Åndalsnes Avis satte den på dagsorden. Den påståtte trakasseringen som ansatte utsettes for, ifølge rådmannen, er alvorlig. Likeså at politiet nå vurderer tiltale og at 35 foreldre har sendt bekymringsbrev til rådmannen. Det er dessuten trist å registrere «bygdedyret» som preger debatten.Rådmannen opptrer profesjonelt og akkurat så uredd han skal være i denne saka; han tar tak og står fram i et forsøk på å rydde opp i urolighetene i og rundt barnehagen.

MANGELEN PÅ ENGASJEMENT er hovedforklaringa på at butikken Mini & Mollå nå stenger dørene etter 3,5 års drift. Omsetningen og lønnsomheten har vært for lav. Mange uttrykte tårer over nedleggelsen da den ble kjent onsdag kveld og torsdag. Det store engasjementet kom for seint; det bør få noen hver av oss til å reflektere over hvor vi faktisk handler.

ONSDAG delte jeg saka vi presenterte på nett og i papir: «Gjør klart for bygging av Tindesenteret» på Facebook. Debatten lot ikke vente på seg; fra dem som mente det var utelukkende positivt med nyetableringen, til de som syntes bygget ville gi færre parkeringsplasser, dårligere utsikt mot Isfjorden og at dette ville bli stygg byggekloss i sentrum.Det er flott at meningene ytres, man kan være så enig og/eller uenig man bare vil. Men det at synspunktene kommer fram er viktig i debatten. Hvorfor, vil noen si, når det allerede er bestemt at Tindesenteret skal bygges? Jo, fordi det viser at mange bryr seg. Selv om ikke alle er like begrunna så handler det også om den viktige ytringsfriheten og respekt for andre sine meninger.

FAKTABASERT GRUNNLAG i debatten og beslutningsprosessen er viktig. Her har kommunen, med ordfører og rådmann i spissen, gjort en god jobb. Samfunnsplanen er viktig som grunnlagsmateriale for det videre utviklingsarbeidet i kommunen. Jeg håper dessuten at engasjementet som har vært rundt debatten «by og bygd» i kommunen har roet seg. Det er tid for å stå samlet om de utfordringer som venter oss. Ikke bare i vår egen kommune, men også om et felles bo- og arbeidsmarked med bedre kommunikasjon til og fra flere kompetansearbeidsplasser. Dessuten om hvor det nye sjukehuset skal ligge, om Raumabanens framtid, om økt tilgang til arbeid for privatpersoner og bedrifter.

UNDERTEGNEDE registrerer delte meninger om lokalavisa fyller samfunnsrollen, om vi tar den på alvor og om hva vi bør og ikke bør skrive om. Om vi er på rett kurs. Vi hører gjerne fra deg så lenge det er konstruktive innspill. Vi er også opptatt av at de som gir til kjenne sine meninger, tør å stå for dem. Da blir engasjementet nyttig i debatten. Det kan være ulike årsaker for at noen velger å være anonyme. Det skal vi ha respekt for, men å skjule identiteten bør være mer unntaket enn hovedregelen.

Lars Smisethjell

redaktør