Norge er i år vertsnasjon for IntSaab 2015 som er en turné i regi av Gammelsaabens venner. Trollstigen var siste stopp for biltreffet som startet i Bergen søndag.

Torsdag ettermiddag var deltakere fra 15 forskjellige land fordelt på 140 Saab-modeller av ulik årgang samlet på Trollstigen. Alle deler de den samme lidenskapen for bil generelt, og Saab spesielt.

Vestlandsturné

– Biler fra Saab er først og fremst veldig gode å kjøre, spesielt de eldre modellene. De er utholdende og seiglivet, sier Tormod Hoel fra Vikebukt som er en av de over hundre ivrige Saab-entusiastene som har deltatt på turneen.

I løpet av uka har de stolte Saab-eierne kjørt langs vestlandet med stortreffet i Loen som høgdepunkt.

– Der var vi vel 180 Saaber som kjørte rundt i bygda, forteller Hoel som sjøl eier fire biler av merket. På turneen var det sportsbilen Saab Sonett fra 1974 som fikk lufte seg.

- Erfaringsutveksling

– Det er veldig kjekt å møte andre som har samme interesse for Saab. På slike treff kan vi utveksle erfaringer om motor og andre tekniske finurligheter ved disse bilene. Også er det artig å se de ulike modellene. Den eldste deltakeren er en Saab fra 1957, sier Hoel og legger til at det ofte arrangeres Saab-treff rundt om i Norge.

Denne ukas turné er imidlertid det første internasjonale treffet Hoel deltar på.

– Skikkelig artig å se Saaber som går i Russland, England, Tsjekkia, Lativa og Nederland, sier han.

– Også er det jo litt spesielt at Saab ikke produseres mer, skyter Hoel inn.

Arrangementets formål er å hylle bilmerket og bilene som på grunn av konkurs ble tatt ut av produksjon i 2011. Og sjøl om Saab-baserte biler produseres i Kina, er det overhodet ikke det samme som selveste Saab, ifølge Hoel.