Påskeferien nærmer seg. Selv om mange er blitt flinkere på ski, fører skisesongen med seg en del ulykker. Det skjer flest skader i alpinbakkene der kneet er den mest skadde kroppsdelen, etterfulgt av hode. Selv om antall hodeskader ikke har gått vesentlig ned, har økt hjelmbruk sannsynligvis redusert de alvorligste hodeskadene. I noen tilfeller kan også hjelm være livreddende.

Blant snowboard-kjørerne er det håndleddene som er mest utsatt, etterfulgt av skulderskader. Det viser en gjennomgang Tryg Forsikring har gjort basert på tall fra alpinanleggene. Over 95 prosent av alle skiskader er selvforskyldt. Derfor er det viktig å ta sine forholdsregler for å unngå å bli skadet.

Hjelm, håndledds- og knebeskyttere og riktig tilpasset utstyr bør prioriteres.

Flere barn med skiskader

Trygs egen alarmsentral melder om færre skiulykker så langt dette året. De har hatt 45 alvorlige skader med hjemtransport i ambulansefly mot 48 tilfeller i fjor.

– Det ser ut som de fleste er blitt flinkere til å bruke hjelm, spesielt de yngste kjørerne. Vi har ikke registrert alvorlige hodeskader dette året. Men vi har merket oss flere skadede barn, forteller Anne Marie Lai Kjar. Hun er sjef for Tryg Alarm som tar imot telefoner fra kunder som skades ulike steder i verden.

– Barn er spesielt utsatt for leggbrudd. Vi oppfordrer derfor foreldre til å være nøye med skiutstyret til de minste. Støvler og bindinger må tilpasses individuelt så det sitter godt på foten. Skiutstyr bør aldri arves. Da er det som regel for stort. Barn skal ha det

beste utstyret og de beste bindingene, mener hun.

Også de norske alpinanleggene melder om flere skader blant barn i alderen 4-6 år.

Kvinner topper årets skadestatistikk

Tryg Alarm får meldt flest skiskader fra Østerrike. Tendensen er imidlertid lik for norske forhold; antall skiskader har gått ned. Tryg sine tall viser derimot at flere kvinner enn menn skades i skibakkene.

– Det må være et unntak dette året. Normalt er det menn som topper skadestatistikken, forteller Lai Kjar.

Terrengparkene har blitt et stadig mer besøkt tilbud i alpinanleggene og kan innebære en større risiko enn kjøring i de preparerte løypene. Her viser også skadestatistikken at hode og rygg er mest utsatt for skader.

– De beste rådene for en trygg og god skiferie er å vise sunn fornuft i skiløypene, ta hensyn til andre skigåere og å følge Skivettreglene som skal henge ved de fleste alpinanlegg. Vær forsiktig med å bevege deg utenfor de avmerkede løypene, og ikke la barna stå på ski alene uten tilsyn, sier Tryg Alarm-sjefen.

Hun påpeker også betydningen av å ha reiseforsikringen sin i orden.

Dersom uhellet skulle skje, vil du som Tryg-kunde få direkte hjelp via selskapets egen alarmsentral.

– Vi har døgnåpent og står parat med egne ambulansefly. Det at vi kjenner dem som skader seg er en stor fordel og skaper trygghet for dem.

Fraktet hele veien hjem

Thor Seljordslia fra Gjerdrum i Akershus, var en av de uheldige da han dro på skiferie til Østerrike med en vennegjeng noen uker tilbake. Allerede andre feriedag brakk han ankelen. Etter en tur til den lokale legen tok Tryg Alarm seg av resten. Seljordslia ble fraktet med bil og fly hele veien hjem.

– Det var en svært positiv opplevelse midt oppi det triste med avbrutt skiferie. Tryg Alarm viste stor forståelse og hjalp meg på alle måter. Det betyr mye i en slik situasjon, sier Seljordslia.

Tryg Alarm dobler bemanningen sin i høysesongen rundt vinterferier og påske.

Fakta om skiskader:

• Det skjer flest skader i de store alpinanleggene

• Skadene oppstår oftest mot slutten av dagen når en er sliten og bakkene er oppkjørte

• Den typiske skadede er i begynnelsen av 20-årene

• De vanlilgste skiskadene er kneskade, hjernerystelse og brudd i leggen.

For snowboardkjørere er håndledd og skulder mest utsatt (skadene skjer oftest under hopping)

Det er meget få som benytter seg av håndleddsbeskytter, viser statistikker

• Snowboardkjørere utgjør over 40% av skadene i skianleggene og de er ofte under 18 år

• Langrennsskader er svært sjeldne

Skadeforebygging:

• Bruk alltid hjelm, kne- og håndleddsbeskyttere

• Sørg for riktig tilpasset utstyr, ski og bindinger

Dette er særlig viktig hos de yngste skiløperne som trenger god støtte for bena

• Vær forsiktig med å bevege deg utenfor de avmerkede løypene, og ikke la barna stå på ski alene uten tilsyn.

• Ta hensyn til egne skiferdigheter, føreforhold og bruk sikkerhetsutstyr.

• Vis sunn fornuft og følg Skivettreglene

• Last ned appen "Trygg på reise" helt gratis. Den er tilgjengelig for alle enten man er kunde eller ei.

Kilder: Tryg Forsikring og Norsk Luftambulanse