Det mener Jorunn Næss og Lisbeth Morstøl som er med på helgas kurs i hvordan å lære barn det å sy, behandle ull, og strikke.

Kurset er i regi av Møre og Romsdal Husflidslag, som er en paraplyorganisasjon for alle husflidslag i fylket. Så denne helga er Grand Hotel Bellevue fylt opp med kreative damer fra alle husflidslag i fylket.

Ullteknikker

– Her lærer jeg kursdeltakerne hvordan de skal introdusere ullbehandling til barn og unge, sier kursleder Kari Folden fra Tingvoll.

Hun har en gjeng med damer rundt seg og masse ull fra ulike sauetyper og distrikt. Hun demonstrerer ved ulike stasjoner, hvordan man får uvaska rå ull frem til en ulltråd.

– Først pisker man ulla. Det er en gammel norsk teknikk der man får ut rusket, får blandet de ulike fargene, og gjør ulla luftig. Man sang ofte til slikt arbeid, forteller hun og tar en trall av «Bæ, bæ lille lam».

Neste post på ullbehandlingen er såkalt blandebrett, der man lager fargerike tuller som siden kan spinnes til tråd. En meget populær aktivitet for barn.

– Jeg har erfart at unger lokkes fort bort til denne aktiviteten. Her kan man bruke kreativiteten og blande inn ulike farger og kvaliteter som ull og silke, forteller hun.

Syteknikk

I andre enden av konferanserommet på Grand, er gruppa som tar for seg opplæring av syferdigheter på maskin for barn. Der møter vi Jorunn og Lisbeth fra Rauma Husflidslag og de er veldig oppglødd.

– Nå skal vi sette i gang med kurs for barn, smiler de to.

De mener det er viktig for unger å lære seg å bruke hendene og ikke bare trykke på knapper på pc eller mobiltelefon.

– Det er en stor glede å skape ting og være kreativ. Det er også viktig å holde i hevd de gamle teknikker. Vi vil bringe kulturarven videre, sier Jorunn engasjert.

Kursene går over to dager og er lagt til rette for dem som underviser barn i husflidslag og kulturskoler.