PARKERING I SENTRUM er «snakkisen» hos mange om dagen. Flott at det debatteres og utveksles meninger. Faktagrunnlaget blir av og til lagt på fortauet, tankene og meningene får fritt utløp. Kommuneadministrasjonen og politikere har fått høre hva flere mener om den framtidige parkeringsplana i sentrum av Åndalsnes. Ryktebørsen er ofte så sterk at den oppfattes som fakta hos mange. Også rundt parkeringen på Åndalsnes inn i framtida.

KOMMUNEN velger nok en gang å legge penger på bordet for å fortsette sentrumsutviklinga. By og land, hand i hand, er vegen å gå. Ikke er alle er enige i at det skjer i kommunen. Noen mener sentrum får for mye i forhold til bygdene.For meg blir det et paradoks når kritikken kommer fra sentrum fordi politikerne velger å bruke enda mer penger på å utvikle sentrum. Jeg fristes til å bruke ordtaket «Utakk er verdens lønn». Når reaksjonene blir for negative, kan jeg forstå hvis noen leker med følgende tanke; bruk heller midlene som nå er satt av til parkeringsplan i sentrum i bygdene hvor man trolig ville ha jublet mye mer enn en del gjør på Åndalsnes.

PARKERINGSKULTUREN spesielt i sentrum, eller nærheten av sentrum, har mer enn en gang fått meg til å riste på hodet. Og så skynder jeg meg å legge til at også jeg har feilparkert, for å finne igjen kjøretøyet på inntauinga. Noen parkerer over eller inne på gangfeltet, godt inne i krysset eller kanskje også så mye utenfor de oppmerka feltene at gata automatisk har blitt envegskjørt.Det er daglige eksempler på kjøretøy som står med motoren i gang to meter fra inngangsdøra fordi de bare skal en snartur innom butikken. Jeg håper lovens håndhevere også i framtida vil gjennomføre hyppigere parkeringskontroller.

NÅ HANDLER DET OM ei endring i parkeringskulturen samtidig som sentrum skal oppgraderes og forskjønnes. Vi må finne oss i at bilen ikke kan stå på samme plass hele dagen lenger.Det å oppleve ei slik endring i hverdagen er tydeligvis ikke enkelt å takle. Hallo, takler vi ikke en slik bagatell så bekymrer det meg.Husk at dette er parkeringsplasser som du ikke eier. Jeg må måke snøen foran huset sjøl, det må andre gjøre også. På offentlige parkeringsplasser må kommunen få lov til å regulere parkeringen på en bedre måte enn i dag.

PARKERINGSPLASSER blir det fortsatt i sentrum. Offentlige penger blir brukt til å forskjønne sentrum. Jeg håper ingen i sentrum mener endring av parkeringskulturen vil bety lavere omsetning i butikkene. Jeg husker «oppstandelsen» som fant sted da gågata ble etablert. Jeg er ikke sikker på om oppfatningen er den samme i dag. Ei endring som i dette tilfellet til det bedre bør heller bety ei oppblomstring i sentrum. Og så gjør det ingen ting om politiet oftere også kontrollerer parkeringene i sentrum.

HØRINGSFRISTEN for reguleringsplanen har gått ut. Kommunen fortsetter prosessen med detaljregulering. Kommunen har kommet godt i gang med tilrettelegging av nye langtids parkeringsplasser på Victoria langs Isfjordsvegen, med gangveg de få hundre meterne til bykjernen. Tro ikke at de som planlegger og avgjør har gjemt hodene i sanden; de er tenkende mennesker som tilrettelegger og tenker praktisk for framtida. Dette blir ei god løsning for alle.

God helg!

Lars Smisethjellredaktør