Både Combo Fashion og Fru Holm er i gang med opphørssalg.

- Det er forferdelig kjedelig å gi seg når en nettopp har begynt. Vi ville jo at det skulle gå, og har prøvd og prøvd. Nå har vi tøyd strikken så langt at det var like før vi fikk den tilbake i fleisen. Det er viktig å gi seg i tide, sier Inger Marie Larsen som juli i fjor åpnet Combo Fashion i Åndalsnes sentrum.

Klarte ikke kneika

Fra Larsen sitt butikkvindu, ser man rett over rådhusplassen og bort på Fru Holm. Få minutt etter kommer det også der opp plakater i vinduet med "opphørssalg". Nokså tilfeldig, ifølge de to butikkdriverne, men begge peker likevel mot prosessen med ombygginga og fornyinga av sentrum som en årsak til at de begge gir opp butikkdriften.

- For min del som ikke har drevet så lenge, blir det jo litt å spekulere om det er det ene eller det andre, men det er jo tenkelig at framkommeligheten har påvirket handelen, sier Larsen og legger til at hadde hun visst at ombyggingen ville bli så omfattende og tidkrevende, hadde hun ikke valgt å starte opp butikken i fjor.

- Som nyetablert har du ikke hatt sjans til å bygge opp en buffer til å tære på i disse månedene. Og det føles som om de aldri blir ferdig. Det er ikke mer enn ei uke siden de gjorde ferdig trappa her.

Larsen tror at om omstendighetene hadde vært litt annerledes, ville det vært grunnlag for å ha butikken gående.

- Det har vært kjekt å drive det som oppleves som en god likt butikk. Vi traff ei målgruppe som ikke hadde et godt nok tilbud fra før, legger hun til.

Larsen driver også Combo Fashion nettbutikk.

Les også: Kafeen er historie

Stopp etter seks år

Heidi Remen Holm som driver Fru Holm, har lenge følt på utfordringene som sentrumsopprustninga har ført med seg.

- Jeg har kunder som har fortalt at de i flere måneder har tenkt seg innom her, men at de rett og slett ikke har orket på grunn av dårlig framkommelighet i sentrum, sier hun.

Butikkeieren søkte i vår kommunen om kompensasjon for omsetningssvikten hun opplevde grunnet anleggsarbeidet rett utenfor butikkvinduet. Avslaget ble en stor skuffelse.

- Når du har 2500 kroner i omsetningssvikt hver dag i fire måneder, burde det vært i alle fall noe kompensasjon. Jeg ser på meg sjøl som et bidrag til et levende sentrum. Jeg håper de som har bestemt dette tenker over hva de har gjort, sier Holm og viser til et eksempel på hvor mye framkommeligheten har hatt å si.

- Ett cruiseskip var her flere ganger i sommer. Den ene gangen var det altså 7000 turister her på Åndalsnes, men bare fem kom til meg. Neste gang skipet var her var det bedre framkommelighet og sild i tønne i butikken.

På spørsmål om Holm og Larsen som butikkdrivere har gjort en god nok jobb, svarer begge at det alltid vil være ting de kan gjøre annerledes.

- Men jeg har gjort mitt beste, sier Larsen.

- Jeg er den eneste butikken som har fått Skjella-prisen. Den henger høgt hos meg og forteller meg at kundebehandling, det kan jeg, svarer Holm.

I tillegg til at Combo Fashion og Fru Holm forbereder stenging, stenget kafeen Fru Grimstad for godt på sensommeren, og nylig lukket A&T Bakeri dørene.