Noen dager før jul, den 21. desember, skulle Kristian og hans bror reise bort og feire jula med sin far i Vistdalen. Den dagen fant de ut at de like godt kunne åpne alle lukene som var igjen i Isfjordens Idrettslags kalenderlotteri. Det er en kalender til inntekt for idrettslaget i bygda og som mora hadde kjøpt tre av noen måneder før jul.

– Jeg satt vakt og solgte kalenderne sammen med en kamerat, da mamma kom og kjøpte tre kalendre. Jeg fikk lov til å velge en av dem først, og de to andre tok mamma og broren min. Det pleier vi hvert år, forteller Kristian.

De åpnet lukene én etter én frem mot avreisedagen til julefeiringen i Vistdalen. To dager før Kristian også har bursdag. Han fylte 15 år lille julaften. – Jeg var på jobb den dagen de åpnet de siste lukene og plutselig ringer telefonen og jeg hører Kristian helt i fistel. «Det var båt i luka», forteller mor, Edith Erlandsen.

Kristian husker ikke hva han tenkte da han oppdaget at han hadde vunnet hovedpremien i lotteriet; en plastbåt til en verdi av 25.000 kroner.

– Jeg var helt hysterisk, innrømmer han og ler.

Og han brukte ikke lang tid til å finne ut hvordan båten så ut.

– Jeg søkte opp på nettet med en gang og ble veldig fornøyd da jeg så båten, smiler han.

Det ble en premie som ble både en bursdagsgave og julegave på en gang. Og båt var nok midt i blinken for Kristian som er en dreven båtmann. Hver gang han er på besøk hos faren i Vistdalen er de ute i båten, enten for å fiske eller dra teiner. Men han vet ikke helt om han kan beholde lotteripremien.

– Jeg har jo ingen båtplass her. Det kan hende jeg selger den på Finn.no, hvis det ikke løser seg, sier han og mora tror at også penger frister litt. Selv har hun nemlig litt problemer med å være i båt.

– Jeg er ikke så sjøvant som Kristian, og når vi drar fra land i en båt, må jeg ikke se ned i vannet for da ser jeg hvor dypt det er. Men når jeg først har kommet meg utpå, er det koselig, innrømmer hun.

Kristian forsikrer henne at han har respekt for havet og bruker redningsvest hver gang han er i båt.

– Jeg beholder båten hvis jeg får en båtplass som ikke koster for mye. Og jeg har spart opp penger så jeg har råd til en motor. Den må jeg kjøpe selv, forteller han.

– Har dere vunnet noe før?

– Ja, jeg vant en gang et gavekort på Rema 1000 på 300 kroner, sier mor og legger til at Kristian også vant en stor premie da han var på veg til Syden med faren i vinterferien i år.

– Da ble han plukket ut som kunde nummer 10 million og fikk et reisegavekort på 5.000 kroner. Og det på selveste fredag den 13. Så 2015 har vært et innbringende år for Kristian. Jeg håper det fortsetter slik i 2016. Og at det er «smittsomt».