Årets folkefest på Vågstranda

For få dager siden, med snødekte marker og temperaturer helt ned mot frysepunktet, var det lite som tydet på «vårens vakreste eventyr» på Vågstranda. Men nå lover arrangøren flott vær og folkefest også under årets arrangement.

Åndalsnes Avis fikk en prat med lederen i Vågstranda Idrettslag, Eskild Svendson, som stolt viser frem Vågen der selve terrengløpet blir avviklet.

– Har du vært bekymret de siste dagene, Eskild?

– Nja, det har jo ikke akkurat vært mye som tyder på at det er vår, men nå er den endelig kommet og vi ser frem til årets utgave av Vågen Rundt. Værmeldingene ser helt fantastiske ut, så dette lover godt.

For store og små

– Hvem er det som kommer hit for å løpe?

– Det er gammelt og ungt. Vi har noe for alle. De under skolealder løper en kort runde på marka ved skolen, der alle får medalje. Også her er det noen som løper det de greier, mens noen stopper for å se på en ørn, mens andre sitter på skuldrene til mor eller far. Alle får selvsagt en premie, og så har jeg en mistanke om at de får kjøpt seg en is eller to etterpå.

Alt skal være moro og uhøytidelig.

– Vi har skolestafett for 1. til 4. klasse, hvor en førsteklassing løper førsteetappe, andreklassing andreetappe og så videre. Her har det vært veldig bra med lag de senere årene, og vi har fått inn en del påmeldinger allerede. Så har vi noen påmeldte lag i 12- og 15 års klasser for jenter og gutter, men håper å få inn enda flere i løpet av helga. Det samme gjelder dame- og herreklassen.

– Vi avslutter dagen med det individuelle terrengløpet, som er en fantastisk fin løpetur rundt hele Vågen. Med det været som er meldt nå, blir dette en fin opplevelse både for deltakerne og publikum. Jeg håper også at flere mosjonister tar turen og tar besøket på Vågstranda som en fin opplevelse.

– Hvor mange år har dere arrangert Vågen Rundt?

– Dette er det 49. året Vågen Rundt arrangeres, og det er årets høydepunkt for oss alle.

300 deltakere

– Hvor mange lag og deltakere forventes i år?

– Selv om dagen nesten er kommet, så er det faktisk vanskelig å si, da påmeldingene kommer inn nesten helt til startsignalet går. I fjor hadde vi 22 stafettlag fordelt på herrer, damer, 12- og 15 årsklassen, som totalt utgjør 132 personer. Vi hadde også 22 lag i skolestafetten med 88 barn, Mini-Vågen Rundt med over 50 barn og 25 som deltok i løpet rundt hele Vågen. Det blir 300 personer.

– Har Vågen Rundt en fremtid?

– Det er få slike stafetter i lokalmiljøet, og det er en morsom konkurranseform som vi med glede fortsetter med. Den gode deltakelsen i skolestafetten de siste årene vil også forhåpentligvis bidra til litt rekruttering til de andre aldersgruppene også.

– Krever et slikt arrangement mye arbeid?

– Ja, det er en del jobb, men det er mange trofaste slitere som bidrar hvert år. Ikke minst alle de positive ildsjelene i klubbene rundt oss som ordner med lag og treninger for å komme hit å løpe. I tillegg er sponsorene en viktig støttespiller for å gjennomføre et slikt arrangement.

Stort kakebord

Når dagen er i gang, der både barn, ungdom og voksne koser seg med løping, premier, is, kaffe og kaker, så er den totale innsatsen som blir lagt ned absolutt verd det.

– Apropos kaker. Det påstås at det går gjetord om kakebordet på Vågen Rundt?

– He, he, ja det skal være sikkert og visst. Halve bygda hiver seg rundt og baker alvorlige mengder med kaker. Men så blir det sant nok konsumert en del også da, smiler Eskild Svendson, som oppfordrer både liten og stor til å ta turen til Vågstranda på 1. mai, vårens vakreste eventyr.