EIENDOMSMARKEDET i Rauma skiller seg ikke vesentlig fra flere andre kommuner på samme størrelse. Det finnes mange leiligheter til salgs, det finnes ikke mange eneboliger som er til salgs. På leiemarkedet er det vanskelig, både å eie og leie. Jeg har der siste dagene snakket med flere som ønsker seg til Rauma og som vil leie i første omgang. Men responsen har vært minimal. «Flere eier tomme hus som de verken vil leie ut eller selge». Det er heller ikke mange som har leiligheter av en viss størrelse, for en familie, til leie», sier aktuelle innflyttere.Jeg skjønner ikke helt flere av de som har hus stående tomme år etter år, med verditap framfor leieinntekter. Det er også boliger som kanskje blir brukt ei uke eller to i ferier; dyre boliger spør du meg.

DET ER GRUNN TIL BEKYMRING når det er proklamert at kommunen skal øke folketallet inn i framtida samtidig som leiemarkedet ikke er gunstig. For å øke folketallet betinger det at flere flytter til kommunen enn ut av Rauma. Kan kommune og næringslaget gjøre mer for økt tilrettelegging av leiligheter og eneboliger som man i første omgang slipper å kjøpe til millionbeløp?Kommunen har tilrettelagt med boliger til de med sosiale behov, tidligere hadde de også husvære for ansatte.

FOR 28 ÅR SIDEN var jeg glad at avisa hadde ei leilighet på hånda som jeg kunne leie. Jeg skulle jo bare være i Rama i to-tre år så noe kjøp var uaktuelt ...Det er flere som tenker sånn, at de ønsker å se an hvordan de trives, om Rauma blir deres faste valg for framtida. Sjøl om det økonomisk sett – over tid – er langt mer lønnsomt å eie er det naturlig at innflyttere ønsker å leie i starten. Det samme gjelder også ungdom bosatt her; de står i innfallsporten til det voksne liv og har ikke økonomiske muskler til å bruke millionbeløp på å kjøpe husvære.

NORDVEGGEN gikk ut for en måned siden og ønsket seg kontakt med dem som kan leie ut leiligheter eller hus. Raymond Talberg uttalte at det er lettere å få seg jobb i Rauma enn hus. Han har ansvaret for innflytterkontoret i kommunen og forteller at han får henvendelser fra dem som vil flytte hit at boligmarkedet er både vanskelig og tidvis umulig.Fakta er at det er et tosifret antall nye leiligheter i og rundt Åndalsnes som ikke er solgt. Det blir et paradoks for meg når markedet samtidig «skriker etter» leiligheter til leie.

OTTAR DALSET uttalte til Åndalsnes Avis for to dager siden at han ikke forstår unge mennesker som ikke ser muligheten til å bygge seg opp penger i eiendom; at det lønner seg mye mer å investere enn å leie. Ingen tvil om at han har rett; for eksempel 5000 kroner i månedlig husleie betyr 60.000 kroner i året. La oss si du leier til den prisen i 15 år så betaler du 900.000 kroner. Og etter de 15 åra så eier du ingen verdens ting. Et boligkjøp på det dobbelt e- 1,8 millioner kroner – hadde vært nesten ei økonomisk gullgruve i forhold (skattefradrag for renteutgifter og gjeld etc.).

MIN OPPFORDRING må bli at de som bygger leiligheter vurderer i større grad å leie ut hvis de ikke får solgt. Sjøl om inntjeningen da vil være vesentlig mindre enn ved å selge.Og at de som har hus eller andre bopeler tilbyr utleie i et marked hvor etterspørselen er mye større enn tilbudene. Her er det penger å tjene, hvis det skulle være et argument i vårt stadig mer enn velstående samfunn.

God helg!Lars Smisethjellredaktør