- Jeg fikk så vondt i magen at det ikke gikk an å fortsette, sa ei gråtkvalt Karoline Bjerkeli Grøvdal (20) til NRK like etter at hun hadde brutt.

- Jeg var i mitt livs form og jeg hadde gledet meg skikkelig til dette løpet. Følte meg lett i beina i starten, selv om farten ikke var stor. Men knapt halvvegs klarte jeg ikke engang å løpe med oppreist mage. Det knøt seg skikkelig. Kanskje jeg hadde drukket for mye i løpet av dagen; jeg var veldig påpasselig med å få i meg nok drikke, sa ei svært skuffet Karoline før hun forlot stadion i Barcelona.

Løpsdebut

Karoline så konsentrert ut der hun stod på startstreken onsdag kveld klokka 21.05. Hun var selvsagt spent foran distansen. Hun hadde valgt vekk 3000 meter hinder til fordel for langdistanseløpet.

18 kvinner stilte i milløpet. Karoline var den eneste som ikke hadde registrert tid på 10.000 meter foran løpet, ganske enkelt fordi hun aldri har løpt distansen i en banekonkurranse tidligere. Det beste milløpet hun hadde foran EM-debuten som senior, var fra Sentrumsløpet i Oslo i fjor hvor hun løp på sterke 31.29 og vant det gateløpet.

I tet i starten

Karoline hadde startnummer 10 under løpet som ble sendt direkte på NRK 2. Hun la seg offensivt på 2. plass de første av de 25 rundene, den samme plasseringen som Susann Vigene oppnådde i mål under forrige EM. Temperaturen under løpet var i følge NRK-kommentator Vebjørn Rodal bortimot optimal. Førsterunden gikk på 77 sekunder.

Tre minutter og 11 sekunder passerte feltet på etter 1000 meter, fortsatt med Karoline på sølvplass. 6.23.44 passerte feltet på etter 2000 meter. Ingen superfart fra start, de fleste av løperne lå samlet.

- Karoline ser veldig uanstrengt og rolig ut. Så langt, mente Rodal da feltet passerte 2400 meter. Like etter passering 2400 meter økte tempoet i løpet, Karoline ramlet ned til sjette/sjuende plass. Rundetiden spratt ned til 74 sekunder etter å ha vært rundt 76-77 sekunder de første rundene.

Det ble løpt litt i rykk og napp undervegs, rundetiden varierte nemlig en hel del.

Brøt halvvegs

Seks jenter stakk fra løpet etter rundt 4000 meter. Karoline løp offensivt i feltet bak de i tet. Men 13 runder før slutt måtte Karoline bryte 10.000 meteren. Det var flere av løperne som brøt distansen, det var imidlertid ingen trøst for Karoline.

Elvan Abeyylegesse fra Tyrkia vant milløpet. Hun var også kanskje den største forhåndsfavoritten ettersom hun var den eneste av løperne med "pers" på under 30 minutter, 29.56.34.

Farten på 10.000 meteren under EM i Barcelona onsdag kveld var ikke høg; da klokka ringte passerte vinnerkvinnen på 30.02. Karoline tippet ei vinnertid ned mot 30 minutter. Vinnertida ble ikke bedre enn 31.10.24.

Ps: Det er i skrivende stund uklart om Karoline stiller på start når kvalifiseringsheatene på 5000 meteren løpes fredag formiddag.

Foto: Foto: Thore-Erik Thoresen