– Søknadsfristen er 8. mai og dere må etablere og registrere bedriften i Brønnøysundregistrene, og så legge bedriften ned igjen etter seks uker.

Dette forklarte daglig leder i Nordveggen AS, Solveig Brøste Sletta, til unge på Rauma videregående skole, forrige fredag.

Til Åndalsnes Avis forklarer hun at det ofte kommer fram mye spennende på Gründercamp, som hun synes det er synd å ikke videreføre, og som kunne passet bra som en geskjeft om sommeren.

– Bortsett fra dette er det ingen kopling til Gründercamp, forklarer hun.

Fikk støtte

Prosjektet, som kalles sommernæringshage, har fått støtte fra fylket, kraftfondet, og Rauma Næringslag. Dette gjør det mulig for Nordveggen AS å betale ut lønn til ungdommene som driver bedriftene.

Men først skal det søkes, og fristen er 8. mai. Her må man legge fram hvilken idé man har. I løpet av en skoletime hjalp Brøste Sletta ungdommene et godt stykke på veg.

– Det kan godt være en bedrift som jobber i samarbeid med en annen bedrift. Kanskje kunne noen laget en liten café i nærbutikken i bygda? Eller en lekekrok med barnepass i en café?

Egen mentor

Muligheten til å skape sin egen sommerjobb ved å starten en ungdomsbedrift gjelder for ungdom fra 15 til 25 år. Brøste Sletta lover at de får lønn etter alder.

Det skal også være en mentor for hver bedrift som skal være rundt 25 år gammel. Mentoren skal sjøl være under utdanning, og fungere som daglig leder for ungdomsbedriften.

– Vi har allerede fått inn søknader, og dette blir en sommerjobb også for mentoren. Det blir en god erfaring å ha med seg videre, tror Brøste Sletta.

Vant med plenklippe-idé

I løpet av skoletimen kom det fram en lang rekke ideer etter en gruppeoppgave. Alt fra å tilby båtturer, til salg av kalendere og å lage film.

Til slutt ble alle spurt om hvilken idé de hadde mest tro på og det ble ideen til James Hainsworth og Kristoffer Vold Ulvestad. De hadde sett for seg å etablere plenklippe-sørvis.

Sjøl har gutta allerede sikret seg sommerjobber andre steder, men de tror ideen kanskje kan brukes av andre.

– Jeg synes i alle fall ideen høres realistisk ut, mener Ulvestad.

Nest først i landet

– Den økonomiske ramma, Brøste Sletta?

– Det kommer litt an på alderssammensetning og type bedrift. Og hvem som søker. Mest sannsynlig blir det én bedrift med inntil seks eller sju ungdommer, som kan jobbe med forskjellige ting. Det er bare å søke med en gang, men vi kommer til å holde av et par plasser til etter finalen i årets Gründercamp.

Brøste Sletta forklarer at Brønnøysundregistrene har et eget opplegg for ungdomsbedrifter gjennom Ungt Entreprenørskap i fylkeskommunen.

– Jeg trodde vi kanskje var først i landet med å gjøre dette, men det viste seg at det ble prøvd en gang i Vadsø i fjor.

Lønn og næringsinntekt

– Blir det årlig?

– Det kan hende. Vi må prøve dette nå i år. Vi vil i så fall være avhengig av å få midler til det i framtida også.

– Hvem får pengene om bedriften tjener godt?

– Hver ungdom har lov å ta ut 4000 kroner i næringsinntekt uten å betale skatt. Dette kommer i tillegg til lønna fra oss. Ellers kommer nok en del av inntektene til å gå til sommernæringshagen, sier Brøste Sletta.