Rauma Energi har allerede bygd ut fiberkabel til de fleste områdene i Isfjorden, og er nå godt i gang med graving i sentrale deler av byggefeltet i isfjorden. Utbyggingen som nå pågår skal ferdigstilles til 31. oktober, og gjelder deler av Rønningsveien med nærliggende gater og boliger (Hensbakken, Pundet, Brinken, Haugan boligfelt), samt deler av Ørjaveien, Einagata, Berg-Erikstien og Råket. Utbygging av den vestlige delen av byggefeltet er planlagt til våren neste år.

Høyere hastighet

– Nå bygger vi for fremtiden, sier Odd-Geir Brandsæter i Rauma Energi. Den nye fiberkabelen har i utgangspunktet ingen hastighetsbegrensninger, og vil ifølge Brandsæter ruste hjemmene for den rivende utviklingen som krever stadig større båndbredde. En annen fordel med kabelteknologien er at hastigheten ikke forringes med avstand, til forskjell fra de gamle kobberkablene.

– I de gamle kablene blir hastigheten redusert for hver kilometer fra basestasjonen, og etter fem kilometer går hastigheten kraftig ned, sier Tom Erik Larsson i Rauma Energi.

De fleste som installerer fiberkabel vil få tre ganger høyere internetthastighet, men dette avhenger selvsagt av hvilket abonnement man tegner. Rauma Energi har laget tre privatabonnementer, hvor det raskeste og dyreste har 25 mpbs i nedlastingshastighet og 10 mbps i opplastingshastighet, mens det billigste har 2 mbps ned og det samme opp. Prisene varierer fra 299 til 559 kroner i måneden.

Må grave selv

Det graves grøft gjennom boligfeltet, og kabelen legges inntil alle tomtegrensene. De som vil kan imidlertid få lagt fiberrør fra hovedkabelen inn til huset og få installert en boks på veggen helt kostnadsfritt dersom de er raske. Etableringsprisen er lav for de som ønsker å åpne abonnement til høsten.

– Folk må imidlertid grave grøften fra hovedkabelen inn til huset med egeninnsats, påpeker Brandsæter. Han mener dette går greit å gjøre med en spade.

Rauma Energi benytter firmaet Relacom som totalleverandør til utbyggingen, som på sin side har leid inn raumafirmaet Eide & Frilund gjennom Aco i Molde til å stå for gravingen.

– Eide & Frilund gjorde en tilsvarende jobb for oss i Ålesund, så vi er fornøyde med å bruke erfarne og ikke minst lokale folk til dette prosjektet, sier Sylthe.

Bestem dere nå!

Brandsæter og Kolbjørn Sylthe i Relacom oppfordrer de aktuelle husstandene som enda ikke har tegnet seg på om å gjøre det så fort som mulig.

– Det er nå vi graver, og dersom vi må gjenoppta dette senere for å legge inn til noen få kommer det til å bli en god del dyrere for de det gjelder, sier Sylthe.

– Har dere planer om å også tilby TV og bredbåndstelefoni i tillegg til internett, såkalt triple play?

– Vi har ikke planer om det nå, men vi er åpne for det, sier Brandsæter.

Sylthe har snakket med mange husstander i forbindelse med gravingen, og er imponert over folks positive innstilling til arbeidet til tross for at grøften noen ganger må gjennom privateiendommer.

– Vi har hatt en bra fremdrift, og det har gått veldig fint å få gravetillatelser hos folk. Innbyggerne her er veldig imøtekommende, skryter han.

– Jeg er også imponert over positiviteten jeg har møtt når jeg har gått rundt til folk for å selge tjenesten, sier Larsson avslutningsvis.