Karosseridoktoren tar på seg stetoskop og pulsmåler, lytter til bilens hulrom rundt skadestedet, og kartlegger hvordan skaden skal utbedres.

Som karosseridoktor vet Jarle Hovde hva han gjør. Med innsikt og forståelse som en kirurg og indremedisiner lytter han til bilens signaler, og utførelsen blir gjort med følsomme hender som en gynokolog. Etter utdannelsen i Tyskland, er måndalingen en av få nordmenn som utfører en slik jobb her til lands.

Jarle Hovde som er født og oppvokst på Hovde, er nå bosatt på Hamar med kone og tre barn, men er innom det hyggelige hjemmet sitt på Hovde hver måned. I over 15 år har han praktisert for bilforhandlere over hele landet, men også privatpersoner drar nytte av «mirakelmannens» oppsøkende tjenester.

Små og tildels store bulker forsvinner under karosseridoktorens nitidige behandling, uten hverken bruk av sparkel, pussing eller lakkering. Det er nesten magisk å være vitne til det som skjer, der han presser ut bulkene fra baksiden.

Under det «operative» inngrepet på bilens karosseri, var det stille, der doktoren hadde full fokus. Et lite feilgrep kan være fatalt, for å unngå at skjermen eller døra må omlakkeres.Etter få minutter var skaden og bulken borte. Ikke et spor var lenger å se. Da først kom latteren og de gode historiene.

Jarle er sønnen til den kjente og kjære bussjåføren, Jon Hovde, som nå er over 80 år. Historiske tilbakeblikk ble servert som perler på en snor, før doktortimen skulle betales, en pris som utgjør halvparten av det en omlakkering vil koste.

Karosseridoktor Hovde setter på seg stetoskopet igjen, og leker doktor med bilens eier før prisen blir forkynt. En ny latterkule runger over markene på Hovde.

HELG

Karosseridoktorens arbeidsverktøy. Foto: Tormod Lien