– Jeg har aldri opplevd fjorden så ruskete og brutal som den var denne dagen, sier Bård-Ivar Korsnes Våge som sto til rors i en katamaran da uhellet skjedde vest for Okseneset.

Takket være godt sjømannskap av de to om bord, endte hendelsen uten noen form for forlis. Både båt og mannskap kom seg trygt i havn. Men det var noen nervepirrende minutter før de fikk kontroll over situasjonen.

Både tirsdag og onsdag var Romsdalsfjorden preget av sterk vind fra vest/sørvest og delvis grov sjø. Men forholdene var ikke verre enn at de fant det forsvarlig å legge ut fra basen på Kormeset, RaumaGruppens anlegg på Vågstranda. Etter som de også rådde over den største av katamaranene i selskapet, hadde de ingen betenkeligheter med å gå ut.

Skulle berge båt

De hadde nemlig fått beskjed om at båten de har ved anlegget i Lybergsvika i Rødven hadde slitt seg. Pullerten den var fortøyd til, var slitt av. Båten lå i fjøresteinene i Lybergsvika.

– Vi gikk innover for å berge båten, forklarer Våge.

Vest for Okseneset; ved innløpet til Langfjorden, endret forholdene seg til det verre – de ble etter hvert så ille at de overveide å snu. De snudde båten mot været. Da de dukket ned i en bølgedal, reiste en diger bølge seg mot dem.

– Jeg overdriver ikke om jeg sier at bølgen var fem meter høy – en veldig krapp sjø som slo innover båten, forklarer "skipperen" og legger til at på grunn av sterk strøm i området var bølgene ekstra krappe.

Krapp sjø

Bølgen fylte frontseksjonen på den store katamaranen med vann. Båten ble stående med baugen ned i sjøen. Ror og propell var i friluft. De hadde verken motorkraft eller styring. Sjøen slo også inn i styrehuset – sjøvannet herjet skikkelig før det fikk skvalpet seg til ro.

Men motoren gikk fortsatt. Dermed startet også pumpene som de skulle. Lensingen av båten startet automatisk.

I vater

Etter hvert flyttet vannet i skroget seg bakover. Båten fløt tungt, men "i vater" og slik at propell og styring fikk tak. Da hadde de allerede varslet politiet som igjen tok kontakt med Hovedredningssentralen. Redningsskøyte var klar til å dra ut.

– Etter hvert klarte vi å styre oss i retning Sekken der vi kunne ligge mer i ly for været, forklarer Bård-Ivar.

Etter å ha sett over båten og lenset den for vann, gikk de over til Rødvenbukta der den småskadde katamaranen ble lagt i trygg havn. De som var ved anlegget i Lybergsvika klarte etter hvert å berge båten som lå i fjøresteinene. Men også de hadde en stri tørn i uværet.

Bård-Ivar Korsnes Våge erkjenner at det føltes temmelig dramatisk mens det sto på som verst.

– Jeg har vært på Romsdalsfjorden helt siden 18-årsalderen, men aldri opplevd sjøen så tøff som denne dagen, sier 24-åringen som likevel ikke føler noen angst for å utfordre den på ny.

Torsdag var de to opptatt med å gå over båten – i Lybergsvika. Fredag var den igjen på plass ved kaia på Kormeset.