Antall sykkeltyverier meldt TrygVesta første halvår i 2010 har gått ned med 22 prosent i forhold til samme periode i fjor. Samtidig viser tall fra politiet at antallet tyverier på landsbasis er uendret fra 2009.

– Tallet på sykkeltyverier har i de siste årene vært alt for høyt. De siste fem årene har det vært en økning på landsbasis på over seks prosent. Det er gledelig hvis vi klarer å snu denne trenden, sier pressetalskvinne Heidi Tofterå Slettemoen i TrygVesta.

Tallene fra politiet viser 5908 sykkeltyverier første halvår i 2009, mot 5915 første halvår 2010.

Dyrere sykler

Totalt erstattet forsikringsbransjen 10.781 sykler i 2009, til en verdi av 43,9 millioner kroner, det tilsvarer en økning på 32,8 prosent, viser tall fra FNO. Ikke siden 2002 har utbetalingene vært høyere.

– Gjennomsnittserstatningen per sykkel øker, TrygVesta så et hopp i utbetalingene på 1000 kroner per sykkel bare i 2009, sier Slettemoen.

Én hver 10. minutt

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM) anslår at det daglig stjeles mer enn 150 sykler i Norge. Det er én sykkel hvert tiende minutt!

– Mange sykkeleiere er ikke flinke nok til å sikre syklene sine. De kjøper dyr sykkel, men billig sykkellås. Det er mulig at forsikringsselskapene må vurdere krav om FG-godkjente sykkellåser, sier Sveinung Wergeland Sørbye, leder i AISSM.

Anmelde på nett

Fra i høst av har det vært mulig å politianmelde sykkeltyverier på politiets nettsider.

– Det har nok gjort det lettere å anmelde tyveriene. Derfor tror jeg at det i realiteten har vært en nedgang i faktiske sykkeltyverier, men at en større andel av tyveriene er blitt anmeldt, sier Sørbye.

Omtrent 25 prosent av alle landets sykkeltyverier skjer i Oslo politidistrikt.

De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen at nettopp din sykkel blir stjålet.

– Med enkle grep kan du selv gjøre jobben vanskelig for dem som forsøker å stjele tohjulingen din, sier Slettemoen i TrygVesta. Hun ber alle ta sine forholdsregler.

Gode råd

1. Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ eller lignende.

2. Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.

3. Registrer sykkelen i Falck sykkelregister.

4. Merk sykkelen med tyveriforebyggende oblat.

5. Bruk sykkellåser som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).

6. Ikke la sykkelen stå ute om natten.