Politiet har økt kontrollaktiviteten vesentlig i 2014. Det ble også signalisert fra politisk hold sentralt at flere skulle kontrolleres i trafikken i Norge. Vi har sett også lokalt at politi, biltilsyn og vegvesen oftere er ute for å overvåke og kontrollere at kjøretøyene er forskriftsmessige og at førere og passasjer forholder seg til gjeldende lover og regler som fart, mobilbruk, bilbelte etc.

SEINEST TORSDAG var det storkontroll på Åndalsnes med omegn. Verken tidspunkt eller omfang var tilfeldig valgt; her ble det slått en jernring for at ingen skulle kunne slippe unna kontrollen rett etter arbeidstid.Resultatene var nedslående, men ikke overraskende for politiet. For noen uker siden var det også en større kontroll med resultater som var så bekymringsfulle at politiet allerede da varslet flere kontroller framover.

ÅNDALSNES AVIS ved undertegnede tok turen til en UP-kontroll med kake i september i fjor. Bakgrunnen var at jeg ønsket å takke politiet for at de faktisk er oftere å se langs og på også vegene våre. Det gir økt trygghet, ikke økt frykt som enkelte dessverre velger å betrakte dem som.Heldigvis har de som håndhever lover, regler og forskrifter nulltoleranse for de som ikke følger bestemmelsene. Det er først og fremst gledelig med økt kontrollaktivitet fordi det skal gjøre det sikrere å ferdes på vegene. Det er viktig å plukke ut de som ikke er lovlydige, de som ikke har gjennomført EU-kontroll, de som ikke har betalt vegavgifta og forsikringene. De som har dårligere dekk og andre tekniske mangler. Og de som ikke sikrer barna i bilen og også de som holder altfor høg fart i forhold til det som er tillatt.

I UKA SOM HAR GÅTT opplevde vi det komplette kaoset øverst i Romsdalen. Rundt 40 vogntog sto bom fast etter at to utenlandske vogntog startet det som ble full stopp i trafikken. Samme dag kjørte et norsk vogntog av vegen på Flatmark og dagen etter smalt det i en frontkollisjon på Vikebukt, mellom to norske kjøretøy med norske sjåfører. Det å ferdes på vegene også i Rauma kan være farlig. Men ut fra trafikkgrunnlaget ikke farligere enn mange andre steder.

NOEN VIL SI AT DET ER TRYGGERE å sette seg i et flysete. Jeg tenkte den tanken på mine flyturer onsdag og torsdag denne uka. Samtidig mistet flere livet i trafikken på norske veger, rett under der vi fløy over. Det er sjølsagt umulig å sammenlikne hva som er tryggest av fly, tog, buss eller en turen med privatbilen. Ei ulykke med et fly, for eksempel, får andre og med omfattende konsekvenser.

ENKELTE MENER at politiet er glade for å ta noen for regelbrudd. Jeg tror ikke det. Politiet ville avgjort ha vært oppriktig glade hvis du kunne presentere en liste uten førerkortbeslag, forelegg og bøter eller avskiltinger. Men det vil aldri skje; det vil alltid vært noen som enten har glemt, ikke har råd eller ikke prioriterer å oppfylle de krav og forpliktelser som ligger til grunn. Dessverre – og da er det flott at politiet viser nulltoleranse og behandler alle likt.

AT VEGENE ikke er i så god stand og av så god kvalitet som vi skulle ønske oss lar jeg ligge i denne kommentaren. Vil bare avslutte med å minne om at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

God helg!redaktør Lars Smisethjell