- Ja, nå håper vi folket i Rauma bruker det unike tilbudet vi får til her. Det er ikke alle lokalsamfunn som har en egen skredder, sier Ingvild Brevik. Hun er en av tre i den faste grunnbemanningen i butikken som flyktningtjenesten i Rauma kommune står bak. Butikken skal gi kommunens bosatte flyktninger fra Syria, Irak og Eritrea arbeidstrening og erfaring rundt oppstart og drift av egen virksomhet.

Driftsmidlene kommer fra integreringstilskudd og fra Kraftfondet.

– Her er det Lukman som er sjefen, smiler Kawa Hasou. Han har også skredder erfaring og flink til å reparere symaskiner.

– Det er bare å stikke innom hvis noen har problemer med symaskinen sin. Da kan jeg fikse det, sier han.

Infotavle

Tredjemann som er med på «pressemøtet» fredag, er Osman Shekhmous. Han vil få hovedansvar for et informasjonstavle som skal opp i vinduet i butikken.

Tavlen skal formidle litt av kulturen fra landene disse i butikken kommer fra, i tillegg til en oversikt over private tjenester som flyktningene kan tilby.

Ønsker jobb

– Felles for dem alle, er at de ønsker å få noe å gjøre. Da er dette en fin måte å formidle det på. For øvrig vil tavla også informere om arrangement vi vil ha på kvelden, forteller Brevik.

Ellers vil pop up butikken tilby enkel servering, da fortrinnsvis lokalprodusert mat, og håndverksprodukter fra lokale produsenter.

– Det vil gi flere kunder og større interaksjon mellom gruppene, som er spesielt ønskelig. Butikken vil også ha en gjenbruksavdeling for barn, dame og herreklær. Det er der Lukman kommer inn. Han kan sy om, reparere eller sy nytt på bestilling, forklarer Brevik, som oppfordre folk til å komme med klær.

Erfaren

Lukman kommer fra Syria og er 39 år gammel. Han har sydd alt fra gensere, kjoler til bukser og T-skjorter i hjemlandet.

– Det er seks år siden jeg dro fra Syria. Jeg jobbet også tre år i Tyrkia før jeg kom til Norge. Hit til Åndalsnes kom jeg for vel ett og et halvt år siden. Jeg har ikke hatt symaskin, så det eneste jeg har gjort de siste åra, er å reparere kjolen til Gunhild. Nå gleder jeg meg til å begynne å sy igjen, smiler han.

Flyktningenes deltakelse i butikken kommer i tillegg til norskopplæring og annen arbeidspraksis de har via introduksjonsprogrammet. I tillegg til Ingvild Brevik, vil butikken ha en grunnbemanning bestående av Anne Tallerås og Bodil Authen.

Levende sentrum

Flere kvinnelige, bosatte flyktninger vil også ta del i butikkdriften og etter hvert lære seg å sy.

– Vi tror at produktene som tilbys her, vil treffe både lokalbefolkning og turister. Vi tar derfor sikte på å holde åpent fra tirsdag til lørdag, samt søndager ved cruisebåtanløp. I løpet av sommeren vil butikken ha ulike arrangement, gjerne i samarbeid med lokale lag og foreninger, og vi håper Bazar kan være et hyggelig tilskudd til et levende sentrum, sier Brevik.

Bazar åpner 12. mai i Vollan 11.