Storhaugen-debatten har satt sinnene i kok i Rauma, og den overordnede problematikken i denne saken blir nå innfallsporten til en miljødebatt hvor raumaværingen Oddbjørn Wærås utfordrer tidligere fjellgeit Øystein Dahle og årets fjellgeit Gudmund Skjeldal med spørsmålet "klimavern eller naturvern?". Dahle er ekspert på energi, miljøvern og friluftsliv, og har blant annet vært styreleder for Den Norske Turistforening og Worldwatch Institute. Skjeldal, som er tidligere skiløper, var leder for klimakampanjen "Hvit vinter" i 2007-2008.

– Dette er to miljøkanoner, og det at vi får dem hit for å snakke om dette synes vi er spesielt og spennende, sier styremedlem i Norsk fjellfestival, Stein P. Aasheim. Lunsjen er også en markering på at Årets Fjellgeit i år deles ut for 10. gang.

Ifølge Aasheim ønsket ikke fjellfestivalen å avholde en miljø- og klimadebatt som havnet i båsen hvor man bruker store ord og snakker over hodene på hverandre. De ville heller gi debatten en lokal forankring, og linke til det som har vært mest i fokus her i Rauma.

– Folk må imidlertid ikke tro at dette blir en ny Storhaugen-debatt. Det blir kun en innfallsvinkel, og vi ønsker å ta debatten videre derfra, påpeker Aasheim.

Oddbjørn Wærås er et relativt ukjent blad i miljødebatten her lokalt. Han ytret sine meninger om vasskraftverk i vernede områder og Storhaugen-utbyggingen i et avisinnlegg som ble lest med stor interesse av Aasheim, og slik ble han oppfordret til å delta på miljødebatt.

– Klimaendringer som følge av forurensing fra blant annet uren kraftproduksjon kan påvirke også oss i Norge og Rauma. Mange steder i Norge ligger gamle og oppgraderingsklare vasskraftverk inne i vernede områder - vasskraftverk som med relativt små inngrep kan produsere mer rein energi om det bare ble gitt tillatelse å utbedre og øke effekten, mener han.

Det er ikke kjent hvilket standpunkt Dahle og Skjeldal har i debatten om vasskraftverkutbygging i vernede områder. Likevel er det klart at de begge har et sterkt miljøengasjement, og Aasheim legger ikke skjul på at Wærås kan oppleve å befinne seg i løvens hule lørdag 17. juli.

– Jeg håper jeg overlever, og at jeg ikke sjøl blir lunsjen, humrer Wærås.

Under debatten vil det være åpent for at publikum kan stille spørsmål og komme med innspill, og arrangørene håper på mest mulig trøkk i salen.

– Jeg håper at alle som er interesserte i fjell og miljøvern kjenner sin besøkelsestid, og jeg blir overrasket dersom ikke mange kommunestyrerepresentanter kommer hit lørdag 17. juli. Samtidig er det en fin mulighet for Wærås' meningsfeller å få luftet sine meninger, oppfordrer Aasheim.

Debatten skal ledes av styremedlem i Fremtiden i våre hender og tidligere generalsekretær i AUF, Trine Lie Larsen.

Norsk fjellfestival samarbeider med Pelle Aak og Spiskammerset, og under arrangementet vil det serveres lokale og regionale tapasretter, saft fra Valldalen, kaffe som kommer rett fra kjelen på bålet og heimelaget sjokoladekake.