Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for uværet Tor, som er ventet å treffe Norge fredag ettermiddag. I følge Yr.no kan det bli orkan i fylket:

"Fra sent fredag ettermiddag til tidlig natt til lørdag er det ventet sørvestlig sterk storm på kysten, og det kan hende orkan, med vindkast på 35-50 m/s inn over land"

Fredag formiddag gjelder ekstremvarslet åtte fylker, og meteorologene sammenlikner Tor med både Dagmar og Nina.

– Dette er et stort lavtrykk og et stort uvær. Det kan ligne litt på Dagmar, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Yr.no.  Han understreker at prognosene fortsatt kan endre seg.

Vindkastene kan bli på 35-50 meter i sekundet. De verste kastene på 50 sekundmeter vil nok treffe på høyfjellet, tror han.

– Det unner jeg ingen å oppleve. Du kan bli slengt av gårde. Men dette gjelder virkelig utsatte områder. Du skal ikke være på slike steder nå. Det er livsfarlig, rett og slett, sier han til nettstedet.

Kommunen følger med

Rauma kommune opplyser at de følger situasjonen.

- Vi følger med på utviklingen av værprognosene og er i beredskap, spesielt med tanke på sårbare funksjoner som formålsbygg, institusjoner og heimebasert helse og omsorg, i tilfelle strømbrudd eller andre potensielle hendelser, opplyser de.

- Sikre løse gjenstander

Stormen Nina, som traff vestlandskysten i januar i fjor forårsaket skader for over en halv milliard kroner, i følge Gjensidige.

Informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander før stormen kommer.

- Å begynne å redde materielle verdier når stormen raser som verst har vi sett katastrofale tilfeller av tidligere. Søppelkasser, takstein, greiner, trampoliner, hagemøbler, pipehatter og alt vinden kan røske løs kan gjøre stor skade og i verste fall skade folk, sier han.

Han anbefaler videre å sjekke fortøyninger på båter og flytebrygger, vurdere å ta småbåter på land og vurdere å utsette turer på sjøen eller i fjellet.

- Mens uværet pågår, vurder å holde deg innendørs, sier han.

Etter uværet oppfordrer han innbyggerne til å sjekke bygninger og eiendeler for skader.

- Om det er skader på tak, vinduer eller dører, prøv å tette disse midlertidig for å unngå vannskader, sier han.