LØRDAG 3. JULI besøkte han og hans team Trollveggen og Trollstigen. Stuntet på Trollveggen var ei oppgradering av et tidligere stunt for åtte år siden i Trollstigen, på samme sted. Da balanserte han på en helt vanlig trå sykkel. Denne gang var han oppe igjen, men nå tok han stuntet kun ett hjul med. Med filmteam fra Filthy Frames og innleide utenlandske fotografer og innenlandske fotografer ville han få stuntet og bildene som han har drømt om så lenge.

STUNTET ble gjennomført flere ganger for å sikre seg gode bilder og film. Eskil forteller at Trollveggen er et utrolig utfordrende sted og utføre disse stuntene på grunn av ekkoet og de djupe brummende lydene som fjellsida lager. Dette gjør det svært vanskelig å konsentrere seg om det han skal gjøre. Han var flere ganger ute og testet og brukte tid på og få en følelse for hvordan det ville være, men til slutt så satt det og stuntet ble utført uten dramatikk.

Fotograf og filmteam fikk kjørt seg godt både fysisk og psykisk. Turen opp kan være krevende. Spesielt med tunge kameraer på ryggen og i hendene. Man kan sjøl tenke seg hvordan Eskil hadde det med å bære rigg og enhjuls sykkel opp Trollveggen for deretter å utføre et slikt vilt stunt.

ESKILD RØNNINGSBAKKEN (30) har ikke vært mulig å få i tale ettersom han for tida har ekstremt mye å henge fingrene i; han er på farten i det store utland. Hans fortelling har vi derfor fått gjennom hans pressekontakt, Olaves Stokstad. 30-åringen er kjent verden rundt for sin ekstreme balansekunst, og stadig flere mennesker fatter interesse for både balansen og tankene bak. Det siste året har flere internasjonale tv-selskap hatt balansekunstneren fra Vallset i Hedmark med i sine sendinger, og både aviser og ulike medier på nett har publisert store bildeserier.

I SOMMER har de norske selskapene Filthy Frames og Clutch Media, fulgt Eskil Rønningsbakken på flere av hans tumle- og lekeplasser i den Norske Fjellheimen. Der har han både gjort opp igjen stunts som han tidligere har gjennomført, og tilført nye ekstreme øvelser som verden aldri tidligere har sett. Rønnigsbakken har ligget i hardtrening i over seks måneder for å kunne gjennomføre de aller mest vågale balansekunstene. Mange var raske med å spå Eskils sikre død allerede for ti år tilbake. I dag får han daglige henvendelser fra hele verden, og bruker omkring 300 dager i året ute på reise. Også initiativtaker til den Skandinaviske dokumentarfilmen om Eskil, Aleksander Dario Nilsen, trodde Rønningsbakken var totalt sprø inntil de hadde sist første møte. Da oppdaget regissøren tanker og personlighet bak galskapen, som han fikk et brennende ønske om å formidle via tv-skjermen. Det har resultert i timevis med opptak, lange svette turer, og situasjoner der også filmteamet har måttet overkomme sin høgdeskrekk.

TROLLVEGGEN og Trollstigen har han erobret og hans balansekunst på disse to verdenskjente attraksjonene kommer på fjernsyn i både inn- og utland. Dette er god reklame for "verdens beste kommune for naturglade mennesker". Skjønt det kan også være måte hvor naturglade man skal være eller vil være. Noen nøyer seg å ha beina godt plantet på bakken. Uansett hvor naturglad man måtte være ...

Trollveggen for sine hender; balansekunstneren fra Hedmark gjør det ingen andre tør eller trodde var mulig. Mannen sliter i alle fall ikke med høgdeskrekk ... Foto: Sindre Lundvold.