I DAG er det fest i Rauma. Det var det sikkert i går også. Tusenvis av mennesker samles rundt fest og musikk. Det er festival og det er ett av sommerens desiderte høgdepunkt. Ei helg veldig mange har sett fram til.

VI ROSER til stadighet både RaumaRock og Norsk Fjellfestival nesten opp i skyene. De to festivalene har blitt til magneter som trekker folk, vekker interesse, skaper blest og, ikke minst, gir oss identitet og gjør oss stolte. Sponsorpenger sitter løsere enn ellers og bedriftene tilbys sponsorpakker og opplevelser. Hundrevis av personer gjør en kjempeinnsats både på og bak scena for at festen skal bli så fin som mulig.

MEN DET er ikke til å stikke under en stol at en rockefestival også har en bakside. Det er en gedigen side backstage som vi ikke kan la være å ta på alvor, og som vi må tørre å snakke høgt om. En rockefestival er ikke bare en fest i rockemusikkens tegn. Det er også en fest i øl, vin og rus.

NÅ SIER lokalt politi at de har gode erfaringer med arrangementene under RaumaRock. Mest utfordringer har det vært med rockecampen på Setnesmoen. Det er dette som er backstage under en musikkfestival. Det som skjer der blir lite sett og det som skjer bak busker og vegger kommer i ly av selve festivalen.

DET ER dette som er mange foreldres mareritt og mange foreldres store utfordring. Hva gjør jeg nå i anledning årets store fest i Åndalsnes sentrum? Hvor setter jeg grensene, hvor til stede skal jeg være og når skal festen være slutt? Min egen fest skal heller ikke drukne festivalgleden for mine barn og tenåringer, og hva gjør jeg som far eller mor med argumentet om at alle andre får lov og jeg er den strengeste pappaen eller mammaen i Rauma?

HVOR VAR foreldrene? Dette er spørsmålet politiet ofte stiller etter slike festivaler som RaumaRock. Selvfølgelig, sier du? Ja, selvfølgelig, men likevel så utrolig vanskelig. Men det handler om å være på, være til stede og stille spørsmålene. Det handler om å gjøre avtaler og sette grenser. Det handler ikke minst om å snakke sammen om hva som kan være i vente ei slik helg når grenser skal tøyles.

JEG VÅGER i denne sammenheng å nevne den ferske historien fra en musikkfestival i Nordfjordeid i sommer der tre gutter nå er siktet for seksuell omgang med en mindreårig. Det er slike historier ingen av oss ønsker og som vi alle må gjøre alt vi kan for å unngå skal skje. Dette er ikke politiets oppgave, men en oppgave for hver og en av oss.

RAUMAROCK er sommer og glede for de aller, aller fleste, men det kan også bli til angst og vonde minner for noen. Det er derfor vi aldri får en påminnelse for mye. Derfor er faktisk akkurat nå tid for den litt stusslige påminnelsen. De fleste vet godt hvilket ansvar vi har backstage, men samtidig er det også så altfor lett å glemme.

BARN OG UNGE kan ikke bestemme sjøl når de skal være heime etter festen. Barn og unge er avhengige av at de har voksne som passer på og at de voksne passer på seg sjøl.

God rockefest.

Stein Siem, redaksjonssjef