Ekspert. Halvor Hagen er skredekspert. Han mener toppturer nå bør utsettes til snøen er omdannet. Foto: Stein Siem

Det er skiguide og skredekspert Halvor Hagen som sier dette. Hagen vil ikke ta stilling til eller kommentere det som skjedde da tre skiløpere med tatt av skred i Store Vengetind på lørdag, men han sier det nå er all grunn til å regne med mange skred i løpet av uka som kommer. Nå blir det nemlig sommerlige temperaturer etter at det så seint som like før helga kom nysnø i fjelltoppene.

– Normalt er det trygt på vårparten fordi den gamle snøen er omdannet og har festet seg. Det er det ikke nå fordi det faktisk nesten fram til dags dato har kommet nysnø. Normalt går bare overflateskred som er i grunnen er solvarm sørpe, sier Hagen. Men på lørdag i Vengedalen var det altså nysnøen som skled ut og som forårsaket skrede

for årsaket skredet som tok de tre karene fra Kristiansund.

– Det er i grunnen unormalt at vi har hatt vinterlige forhold i fjellet helt fram til nå, sier Hagen.

– Men nå blir det varmt. Hvilke råd vil du da gi til toppturfolket?

– Utsett turen rett og slett. Det blir dårlig skiføre denne uka uansett og nysnøen vil være potent fordi varmen omdanner snøen fort i dagene framover. Men når snøen er omdannet blir det igjen trygt i fjellet, sier Halvor Hagen. Denne uka kommer vi garantert til å se mange fonner og det er grunn til å være forsiktig, sier Halvor Hagen.