KIRSTI SPARBOE sang i 1972 «En Sommer Er Over». En slager i mange år, mest for generasjonen før meg. Men fra barndommen husker jeg godt at melodien rullet ut fra den skurrete høyttaleren på gamle Tandberg båndspilleren. På telturen til Østerdalen eller til tante og onkel i Tafjord, den tida det var kun ferja som tok oss inn i kraftbygda.

En bekjent sa tidligere i uka at nå er sommeren snart over. Men da protesterte jeg; det er da minst en måned igjen og fortsetter været som nå kan vi like godt si at det også blir sommer utover høst. For maken til vær skal vi lete lenge etter. Ja, vi finner vel ikke maken om vi leiter heller...

VÆRET har jeg sjelden viet så veldig stor oppmerksomhet. Min far skriver dagbok, der kan vi finner hvordan været var 2. august i 1988. Det er forresten to årlige unntak for mitt vedkommende når det gjelder en sjekk på yr.no; det er i dagene før RaumaRock og det er når vi nærmer oss julaften for å se om det blir hvit høgtid. Nå savner jeg ikke snøen så i uka som har gått har yr.no, storm.no og pent.no vært sjekket opp til flere ganger daglig. For er det noen jeg virkelig unner oppholdsvær og finvær så er det den rockefesten under åpen himmel midt i hjertet av Åndalsnes. Den er minst en dag gammel når du leser dette; i skrivende stund lover det bra. Det er faktisk kun fredagen og lørdagen denne uka som bærer bud om prognosen oppholdsvær. I dag har du svaret på om det stemte...

SOMMEREN HAR vært helt perfekt. I alle fall nesten. Terrorfrykten har fylt tankene våre og vært et skår i gleden. Den toppet seg da Isfjorden IL valgte å trekke sine lag fra verdens største fotballturnering. Foreldrene var samstemte, jeg vet ikke hva ungene selv syntes. Jeg forstår leder- og foreldrevalget, jeg forstår bekymringen - og frykten.For ett år siden var jeg sjøl med på å planlegge reise og opphold til fotballeventyret i hovedstaden. Ingen trusler da og vi reiste, opplevde og satt igjen med mange minner. Ikke mest for vår voksne sin del; det overordna er om spillerne, ungdommene, koste seg. Det å være på Ekebergsletta, oppleve over 30.000 jenter og gutter utfolde seg på og utenfor banen er en opplevelse. Jeg var der selv som spiller i 1978 og 1979; vi hentet hjem bronsemedaljene det ene året. Det går aldri i glemmeboka. Vi hadde garantert blitt veldig lei oss hvis det ikke hadde blitt tur den gangen.

EN SLIK FINVÆRSSOMMER har ført til flere uhell på norske veger også med tragiske utfall. Senest tirsdag omkom seks på norske sommerveger. Antall drukningsulykker i juli er 20 mot 17 i fjor og 12 i juli-12. Og 63 mot 59 i fjor de sju første månedene i år på landsbasis.Uten å analysere nærmere hvorfor, kan det trekkes en foreløpig konklusjon på at noe av dette kan ha sammenheng med sommerværet.På Sogge kunne vi fort ha fått et tragisk utfall i forrige uke. Flott at den unge karen sto fram og fortalte si historie; hvor raskt endeløs lykke kan bli snudd til bunnløs fortvilelse. Det får trolig andre til å tenke litt før man legger på svøm i ukjent farvann, kaster seg utfor brua eller svømmer 120 kilometer over til Skagen for å gjøre noe få andre har gjort tidligere.

MI OPPFORDRING i helga er at så mange som mulig tar turen på RaumaRock. Det er avgjørende for at rockefestivalen skal fortsette å eksistere; uten publikum og lokal patriotisme vil aldri RaumaRock overleve. Løs billett, møt kjente inne på festivalområdet og nyt musikken. Det fortjener arrangøren og det fortjener du etter den hærlige sommeren som slett ikke er over på lenge ennå.

God rockehelg!Lars Smisethjellredaktør