Det var på tur opp mot Store Vengetind at de tre karene fra Kristiansund plutselig ble overrasket av et temmelig stort snøskred midt på dagen lørdag. De ble alle tre ført med snøen anslagsvis 400-500 meter nedover og de ble ganske fort skilt fra hverandre. To av de tre, Joakim Bae og Per Magne Bae, klarte begge å stoppe og komme seg ut av skredet, men tredjemann ble ført videre nedover og ble påført så store skader at han ble fraktet til Trondheim med luftambulanse.

– Det var en svært skremmende opplevelse sier 58 år gamle Per Magne Bae. Han forteller at han i årevis har ferdes mye i fjellet og beskriver seg selv som erfaren og med god kompetanse. Det gjorde også at de valgte en trasé mot toppen som skulle være sikrest mulig. De tenkte på skredfaren på veg oppover, men vurderte aldri å droppe turen av den grunn.

– Ja, det var vi som utløste skredet, forteller Per Magne Bae og legger ikke skjul på at han fikk god anledning til å bli redd. Han beskriver også opplevelsen som utrolig ekkel. Sønnen Joakim, som heller aldri før har blitt tatt av snøskred, sier han fikk en følelse av å ha null kontroll.

De tre stoppet i skredet med en avstand til hverandre på rundt 200 meter. Far og sønn Bae kom turkameraten ganske fort til unnsetning og fikk han ut av snøen. Heldigvis var ikke ansiktet begravd i snømassene.

– Det var bare den siste snøen som raste ut. Hadde det sklidd ut helt ned til fjellet, hadde vi nok ikke stått her nå, sier Per Magne Bae og forteller at det er store snømengder så høgt til fjells som dette skjedde.

– Tar dere sjølkritikk på at dere gjorde en feilvurdering siden dere ble tatt av sked på denne måten?

– Både og. Klart man kan si det siden vi ble tatt, men jeg mener vi gjorde flere fornuftige valg nettopp fordi vi visste at det kunne gå skred i dette området.

– Fikk dere selv alarmert redningstjenesten?

– Ja, vi hadde mobildekning og fikk ringt til alarmsentralen.

– Og hva tenker dere nå om en ny tur?

– Man får seg en vekker, men dette går over. Det blir nye turer og neste år skal jeg til Himalaya, sier Per Magne Bae.

Det var her de tre ble tatt av skredet. Den skadde ble fraktet ut med luftambulanse. To to andre ble evakuert med Sea King. Vi ser de to i nedre bildekant.