Med varmegrader som kryper godt opp mot trettitallet i lufta, er det mange som avkjøler seg med et bad i sommervarmen. Men man må også utvise forsiktighet i badingen. Det fikk Alexander Talberg erfare tirsdag kveld.

Sammen med noen kamerater skulle han bare svømme over elva fra stranda på Sogge til bergene på andre siden. Det gikk forferdelig galt.

– Vi hadde kommet litt over halvvegs da krampen tok meg. Først sviktet armene, så beina og deretter kjente jeg at jeg gikk under vann. Etter det husker jeg ikke stort, forklarer 23-åringen fra Åndalsnes.

Dramatisk redning

Kameratene Ole-Joachim Setnes Rougoor (22) og Magnus Hole (22) svømte sammen med Talberg. De trodde først at han bare fleipet.

– Jeg trodde at han spøkte litt da han dukket under første gangen. Da han grep meg i skuldera og ba om hjelp, skjønte jeg at det var alvorlig, sier Rougoor.

De var ikke langt unna land da det skjedde. Likevel ble det en dramatisk redningsaksjon. Rougoor og Hole tok tak i kameraten og prøvde å svømme med han i land. Men med sterk strøm i elva, var de ikke langt unna å drukne sjøl.

– Det å prøve å svømme i land en person uten å gå under sjøl i så sterk strøm, er svært vanskelig. Vi var helt utslitt. Heldigvis svømte Arild Moen ut til oss, forteller Rougoor.

Moen fra Molde var på campingferie på Sogge. Sammen med sønnen Mathias var han på stranda for et siste kveldsbad da han skjønte at noe hadde gått galt uti elva.

– Jeg hørte noen rop og så at de to kameratene var helt utmattet, så jeg kastet meg ut i elva. Jeg fikk roet Talberg ned, tok et skikkelig tak og dro han inn til land, sier Moen, som nesten satte sitt eget liv på spill for å redde 23-åringen i de sterke strykene i elva.

– Hadde jeg reagert fem sekund seinere, ville det nok ha gått mye verre, legger Moen til.

Takker for livet

Det gikk heldigvis bra med Talberg. Kameratene fikk tilkalt ambulanse, og etter en legesjekk på Åndalsnes ble han sendt til Molde Sykehus hvor han lå til observasjon over natta.

– Jeg fikk bare litt vann i lungene, og er helt bra igjen nå. Men opplevelsen har gitt meg en støkk og stor respekt for elva. Jeg trodde jeg var ferdig. Kroppen min hadde gitt opp, forklarer Talberg.

Han vil oppfordre folk til å være forsiktig når det svømmer i elver der det er strøm.

– Jeg har svømt her mye før, og er ganske sikker på svømmeferdighetene mine. Likevel gikk det galt, så man må være oppmerksom, og i hvert fall ikke svømme her alene, sier Talberg, som takker redningsmennene for livet.