Sist mandag arrangerte Friskliv og Mestring temakveld i Rådhussalen, der Lisa Mari Gaustadnes (23) som ernæringsfaglig rådgiver, var innleid som foredragsholder om temaet mat og betennelse.

– Det er utrolig mye godt man kan spise som er bra for oss alle, derfor er det der fokuset bør ligge, istedenfor å fokusere kun på det man bør spise mindre av, sier Lisa Mari, som erkjenner at hun var meget spent på mottakelsen på heimebane.

Lokal

Hun er fra Rødven og har de siste fire åra vært bosatt i Lillestrøm, der hun tar mastergrad i samfunnsernæring som student ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Ikke nok med det, i tillegg har hun tatt Bachelorgrad innen samme retning, og er ferdig utdannet i løpet av våren neste år.

I løpet av studietiden har hun vært i praksis på Friskliv og Mestring/Folkehelse på Åndalsnes, der hun ved flere anledninger har blitt innleid på ulike kurs som Friskliv har arrangert.

Åndalsnes Avis fikk møte den blide rødvensjenta for en prat i forkant av foredraget.

Ungjenta stråler som en sol, der hun poserer på den nye lekeplassen på Vøra i sentrum av Åndalsnes, med Tindesenteret og Isfjorden som bakteppe.

– Jeg er veldig heimkjær, så muligheten er stor for at jeg flytter tilbake etter studietiden, der håpet er at det også finnes jobbmuligheter innen mitt fagfelt, sier Lisa Mari, som kan avsløre at hun er samboer med en kjekk gutt fra Eresfjord som også er like heimkjær.

Helse og kosthold

Etter avsluttet grunnskole på Åfarnes, gikk Lisa Mari på Molde videregående skole, der hun valgte linja Media og kommunikasjon. Etter kort tid endret interessen seg i retning Helse og kosthold, derfor skiftet hun studieretning og har ikke angret på valget sitt.

På fritiden er Lisa Mari opptatt med å holde seg i aktivitet med trening og turer i skog og mark, samt strikking og fotografering.

I tillegg er hun veldig glad i å lage mat og prøve ut ulike oppskrifter.

– Det er viktig å finne et kosthold som passer til den enkelte, som man kan trives med over tid. Når det gjelder mat og betennelse, er det viktig å prøve seg fram, for å finne ut hva som fungerer best for å dempe smerte og betennelse for deg, sier 23-åringen.

Første foredrag

– Dette foredraget er første gang jeg holder, derfor var det ekstra kjekt å være på heimebane, sier Lisa Mari, glad for å bli kontaktet av sitt tidligere praksissted på Åndalsnes.

– I mitt foredrag ønsker jeg også å gi en oppdatering på hva som finnes av forskning på kosthold og betennelse. Det er utrolig mange som i dag sliter med ulike former av betennelser, derfor er målgruppa stor, forteller Lisa Mari, som er opptatt av å formidle at små grep kan ha stor betydning for betennelsestilstander i kroppen.

– Riktig type fett, rikholdig inntak av grønnsaker, frukt og bær, kostfiber og redusering av sukker og raske karbohydrater er alfa og omega, samt at det er viktig med et moderat inntak av kjøtt og alkohol, sier den blide ungjenta, som legger til at fett er ikke bare ett fett.

Praktiske råd

I foredraget sitt snakker Lisa Mari generelt om betennelse, og mer hva man bør spise, både for å forebygge og dempe betennelser og smerter i kroppen. Den engasjerte studenten fra Rødven, ønsker med sitt foredrag å gi enkle råd uten å gå inn i ulike diagnoser, i respekt for den brede kompetansen på området.

Kort oppsummert, avsluttet Lisa Mari sitt foredrag med noen enkle praktiske råd:

  • spise mer fet fisk for å øke inntak av Omega 3.

  • velge riktige kornprodukter, samt bønner og linser med mye kostfiber.

  • spise mye frukt og grønnsaker.

  • bytte ut noe av kjøttet med belgvekster og fisk.

  • redusere inntak av sukker.

Etter foredraget satt den unge foredragsholderen igjen med en positiv opplevelse, der de rundt 20 frammøtte engasjerte seg aktivt med spørsmål, og viste stor interesse for hennes første foredrag om dette viktige temaet.

Fornøyde: Avdelingsleder Lillian Bjerkeli Grøvdal i Friskliv og Mestring/Folkehelsen, er glad for å ha Lisa Mari Gaustadnes på besøk. Foto: Tormod Lien