Rauma Grafikkgruppes samarbeid startet i 1995 da bildekunstnerne og grafikerne Åse Rangnes Søvik, Halvard Hatlen og Gunn Nordheim Morstøl slo seg sammen og kjøpte samt restaurerte Rauma Grafikkgruppes verksted, på folkemunne kalt Kunstnerhuset på Grøtta.

– Vi hadde i en periode også en hel del utstillinger sammen i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Vi stilte også ut her lokalt, for eksempel i Rauma Kunstlag i oktober 1995, forklarer Gunn Nordheim Morstøl overfor Åndalsnes Avis.

Åse i førersetet

– "Åpent hus" i Kunstnerhuset (grafikkverkstedet) ble raskt et fenomen når huset var ferdig restaurert, og ikke minst Åse var primus motor her. Med vafler, kaffe, god stemning og glad kunst på veggene var det et populært tiltak, fortsetter Nordheim Morstøl.

Åpent hus var også under planlegging da Åse brått gikk bort 3. desember i fjor.

– Vi ønsker derfor å arrangere en dag med åpent hus 10. september, en dag det naturlig nok blir mye fokus på Åses arbeider og hennes plass i dette samarbeidet. Denne dagen er tenkt som en markering for å hedre en kjær kollega og venn, og takke for utrolig fine og inspirerende år, forklarer kollega Gunn.

Alle velkommen

– Åse var ei utrolig optimistisk og glad dame, hun elsket at det skjedde noe omkring henne, derfor håper vi også at publikum kan tenke seg å bidra kunstnerisk eller musikalsk. Alle er hjertelig velkommen til å delta og eller være til stede denne dagen. Vi ber derfor om at de som vil bidra gjerne tar kontakt med Gunn på forhånd, eller også kan ting gjøres på sparket der og da. Det blir kaffe og vafler, underholdning og også mulighet for å kjøpe noen av Åses bilder, sier Gunn Nordheim Morstøl.

Åpen dag på Grøtta vil markere slutten på et samarbeid, en epoke, siden også Halvard nå avslutter sin tilknytning til huset og grafikkgruppa. Gunn kan forsikre om at verkstedene vil bestå, og huset vil bli brukt til grafikk og kurser framover. Allerede neste vår og sommer er det konkrete planer om å ha kurstilbud både for barn og voksne. For barn og ungdom er det særlig aktuelt å tilby kurs i skoleferien.

Åpen dag arrangeres som et samarbeid mellom Åses sønner Dag, Stig og Geir, og Halvard og Gunn fra grafikkgruppa.