– Vi føler at tilliten til politikerne er tynnslitt, sier Renate Soleim, Høyres gruppeleder i kommunestyret.

Magnhild Vik, Senterpartiets gruppeleder, er enig med sin kollega og sier det med litt andre ord: – Politikerforakten har nådd helt nye høgder.

De opplever at folk vender dem ryggen og at folk er sinte. Det toppet seg etter kommunestyremøtet tirsdag, da saka om Wenaas-gaven ikke ble behandlet av kommunestyret. Et mindretall som besto av SV, Sp, Frp og et splittet Ap ville ha mer tid og fikk gjennomslag.

Etterpå har det vært skrevet mange leserinnlegg. Temperaturen har vært langt over kokepunktet.

– Hvem andre enn oss har skyld i det, sier Vik, og med «oss» mener Rauma-politikerne generelt.

Skulle heller møtes

Derfor bestemte de to gruppelederne, etter en opphetet diskusjon på Facebook Messenger torsdag kveld om nettopp helsehus-saka, at de heller skulle møtes. Snakke sammen. Og invitere lokalavisa og vise at de mener alvor.

Åndalsnes Avis treffer dem på Spiret spiseri på Tindesenteret. De har allerede snakket sammen en stund før vi ankommer. Og de forteller om hvordan de gjennom et helt år i kommunestyret har skult på hverandre.

– Vi misforsto hverandre. Og det var ingen tillit, sier de om sin diskusjon – og det siste året som kommunestyremedlemmer.

De er forundret over at de som politikere, der alle har mål om det beste for Rauma, ikke kan ha det hyggeligere sammen.

– Da må i alle fall vi prøve alt vi kan med våre, sier Soleim, og tenker på sin Høyre-gruppe.

– Og vi får begynne med oss sjøl, repliserer Vik.

Lei av kranglingen

De har ikke lagt noen konkret plan om hvordan de skal komme videre etter møtet fredag ettermiddag.

– Men folk flest er drittlei av dette – uavhengig av politisk ståsted. Det handler om hvordan vi skal snakke til hverandre. Vi prater om tilstandsrapport i grunnskolen, om mobbing og erting. Og så holder vi på sånn sjøl, sier Magnhild Vik tankefullt.

– Jeg ser på med skrekk og gru hvordan man skal kunne rekruttere folk til å stå på politiske lister til neste valg. Hvordan skal folk våge å kaste seg inn i politikken når det er som det er nå; man blir skjelt ut og sagt så mye ting til på Facebook og overalt? sier Soleim.

– Men hva skal til for å endre holdningene?

– Respekt for andres meninger, svarer Magnhild Vik.

Renate Soleim: – Og vi må kanskje slutte med skittkastinga på Facebook. Folk får så dårlige tanker om oss.

– Vi kan være uenige om sak, men vi kan være venner og kolleger likevel. For det har vi ikke vært, og det er kjempeviktig, fortsetter Soleim.

– Hvis vi klarer å ha mer respekt for hverandre og være bedre venner, så kan det hende det blir enklere å gi, også? Skjønner du hva jeg mener? spør Soleim.

– Helt klart. Hvis alle jobber litt med seg sjøl, så tror jeg det hadde hjulpet mye, sier Magnhild Vik.