Problemstillingen med det flere beskriver som en omfattende forsøpling langs turen over Romsdalseggen, får en ny dimensjon med et leserbrev undertegnet Solveig Indrebø fra Åndalsnes. Den erfarne turgåeren beskriver forholdene langs deler av stien som grisete og Indrebø sier til Åndalsnes Avis at man skal ikke gå mange meter bort fra stien før det ligger dopapir overalt og dopapir som er forsøkt skjult under steiner.
– Aksla og Romsdalseggen har blitt masseturismens leikegrind. Derfor er det viktig at vi sørger for at turen blir en fin og god opplevelse. Da kan vi ikke ha det slik at det ligger dopapir slengt overalt, sier Solveig Indrebø og mener forsøpling i naturen angår oss alle.
Solveig Indrebø er opptatt av å understreke at hun ikke har noe imot at det nå er lagt til rette for denne masseturismen i nærheten av Åndalsnes. De som ønsker seg et stille sted i fjellet får heller velge seg en annen tur.
– Men når det blir så ille som det er i ferd med å bli nå, så må noen ta tak i dette og sørge for at det ikke utvikler seg og blir enda verre.
Ekkelt
– Det har nå blitt ganske ekkelt mange steder, sier Indrebø og tenker at det kanskje er mest damer som trenger papir når de har vært på do. Hun viser derfor til et enkelt regnestykke der 8.000 damer tisser på turen og legger igjen 40 cm dopapir hver.
– Det blir 3.200 meter dopapir hvert år, sier Indrebø og foreslår bygging av en do på Aksla. Hun foreslår en do med utsikt og en do som er en attraksjon i seg sjøl og som kan være Norges fineste do på fjellet. Hun legger også til at den både må etterses jevnlig og at den må tømmes ofte slik at folk har lyst til å bruke den.
– Og så må det skiltes slik at folk vet at det kommer en do på turen. Det går jo an å bake inn en avgift i bussbilletten på 50.- kr, og på en eller annen måte gjør folk oppmerksom på at noe går til vedlikehold av stien og do, sier Solveig Indrebø.
Turistforeninga
– Jeg gikk turen for kort tid siden og blei i grunnen overraska over hvor lite søppel det var. Men jeg tror nok det er riktig at det er mye bæsj og dopapir og det må gjøres noe med det, sier Maria Leikarnes i Molde og Romsdal turistforening. Hun legger til at hun tror på en kampanje med oppfordring til at folk tar med seg det de legger igjen i for eksempel en hundepose og kaster dette når de er nede igjen fra turen,
– Du tror på disiplin rundt et slikt tiltak?
– Det må skiltes og vi må bevisstgjøre. Og så må det jobbes for å få til et skikkelig do i Venjesdalen. Gjerne også et do når du kommer ned på Åndalsnes. Men her må kommunen inn i bildet, sier Maria Leikarnes og legger til at do i begge ender vil løse mye og samtidig være lettere å administrere enn et do på Nesaksla.
– Jeg ser nok at dette blir et økende problem i tida framover, sier Maria Leikarnes.