Magnhild Vik startet med tale én av fire i heimbygda Innfjorden søndag formiddag.

- Travelt? Det går heldigvis opp akkurat. Kjekt at jeg fikk være med å gå i tog her heime, sier Vik som har programmet klart for resten av dagen.

- Det er Veblungsnes klokka 12.30, og så er det Måndalen klokka 14. Til slutt er det Åndalsnes klokka 17. Og så blir det god tid til familien etterpå, sier hun.

Vik synes det er et privilegium å bli spurt.

- Det er en fin måte å få satt litt lys på ting man brenner for, sier hun.

Og foran en fullsatt gymsal i Innfjorden tok hun blant annet opp temaer som angår alle raumaværinger; kommunereformen, og forholdet mellom by og bygd.

- Nå er det 51 år siden fem kommuner ble til én, og nye sammenslåinger kan komme. Vi må bruke våre demokratiske arbeidsmetoder slik at alle får si hva de mener. For meg er et godt tilbud viktig. Boliger, skoler, barnehager og omsorgstjenester må være her, sier Vik.

Hun viste også til at det skjer mye i kommunen vår, og argumenterte for at by og land må ta vare på hverandre.

- Og så er vi avhengig av hverandre. Jeg vil mye heller reise til Åndalsnes enn å reise til Moa og legge igjen pengene mine der, fortsatte hun.

Kreativ solidaritet

- Siden 2001 har vi vært verdens beste land å bo i. Er dere klar over det, folkens? sa Vik fra talerstolen og viste til Prosjekt z, Kjolefjellfestivalen og Aksla Opp for Nepal som kreative påfunn for å kunne bidra til at andre får det bedre. Hun avsluttet talen med å oppfordre innfjordingene til å være rause og til å gi litt av seg sjøl.

- Husk at et lys ikke brenner dårligere om du bruker det til å tenne et annet, sa hun.