NIR (Nordmøre interkommunale renovasjonsselskap) har lakkert en søppeldunk i gullfarge. Og alle som leverer plast til gjenvinning kan være med i trekninga om å vinne den.

NIR ønsker å øke mengden plast som blir samlet inn i NIR-kommunene og håper lotteriet kan være med å bidra i så måte. Hver sekk med returplast man leverer teller nemlig som et "lodd" i lotteriet.

– Men da må man skrive navn og telefonnummer på sekken, presiserer avdelingsingeniør Hans Skiri, i Rauma kommune.

To gulldunker

Sammen med daglig leder ved J. O. Moen Miljøstasjon, Kari Merete Moen Volle, er Skiri trekningsansvarlig i Rauma.

Trekning vil skje etter nærmere beskjed fra NIR og det skal loddes ut to gratis abbonnement på et års renovasjonsavgift.

– Den første gulldunken trekkes blant dem som leverer returplast mellom 1. mai og 1. september. Den neste trekkes i perioden fra september og ut året, forklarer miljøingeniør i NIR, Torbjørn Aae.

Rekord i Isfjorden

Rauma er best i klassen på returplast i NIR. Målet om å komme opp i 5 kilo plast pr snute er nådd, og passert.

Torsdag 10. mai ble det satt ny rekord i Isfjorden med 1100 kilo innsamlet plast. Det kan ha sammenheng med at heftet Ren Infor fra NIR inneholder en artikkel om Gulldunken.

Volle mener potensialet er på 15 kilo plast i året pr. innbygger.

– De beste kommunene i landet er oppe i 12 kilo, nikker sivilingeniør i NIR, Hilde Ødegaard Harstad.

Slutt på brenning

– Er det egentlig noen særlig miljøgevinst i å returnere plasten?

– Ja. All plast blir nå håndtert på en profesjonell måte nå. Det er ingenting som blir brent lengre. Dessuten sorteres plasten optisk og kjemisk. Returplasten har nå blitt så god at man ikke klarer å skille den fra vanlig råstoff. Derfor er det ikke lengre riktig at dette er dårlig plast, sier Øyvind Johansen.

Han er daglig leder i NIR, og håper nå på at Smøla og Oppdal også skal komme i gang med retur av plast. Dette er de to siste kommunene i NIR som ikke er med i ordninga enda.

– Og hver kilo returplast reduserer behovet for bruk av råolje med to liter, skyter Volle inn.