Folkevandring. Norsk Fjellfestival inviterer til folkevandringer fra Åfarnes, Skorgedalen, Holmemdalen, Holm og Mittet til åpninga av festivalen på Herjevatnet. Fra venstre turleder for Holmemdalen Roy Dahle, for Mittet Tonje Dahle Hovde, og for Skorgedalen Gunnar Melbø. Turlederne for Holm og Åfarnes, henholdsvis Halvor Holm og Arild Langnes, var ikke til stede da bildet ble tatt.

Norsk Fjellfestival har i år valgt Herjevatnet som åpningsarena. I tillegg til å være tilgjengelig for rullestolbrukerer og syklister er vatnet også et tilgjengelig turmål fra flere bygder, og festivalen satser nå på folkevandringer til åpninga fra både Åfarnes, Skorgedalen, Holmemdalen, Holm og Mittet. Alle vandringene bortsett fra Mittet er med i festivalprogrammet, og turleder for Mittet Tonje Dahle Hovde legger vekt på at det altså blir folkevandring også herfra.

Det har aldri før vært organisert folkevandringer til fjellfestivalåpninga på denne måten. Det nærmeste man kommer er trolig åpninga på Litlefjellet, hvor det reelt sett har vært en folkevandring fra Venjesdalsvatnet og opp lia til åpninga.

– Vi satser på at så mange som mulig stiller opp og blir med på disse turene. Det er jo i fjellfestivalens ånd at så mange som mulig skal være med og gå, sier festivalsjef Christel Siem.

Turene vil være fullt mulige å gjennomføre for de aller fleste, men turene fra Skorgedalen, Mittet og Holmemdalen kan alle bli dryge for de aller minste.

– For små unger passer nok turene fra Holm og Åfarnes best. Holm er kanskje aller finest, siden det er god skogsvei og ikke så bratt, sier Roy Dahle.

Ifølge Dahle er Åfarnes kanskje den lettest tilgjengelige turen. Her er det bare å kjøre ned til fergekaia på Åfarnes, så starter man å gå derfra.

De fleste turene går gjennom ulendt og ofte myrete terreng, så turlederne oppfordrer alle til å sko seg godt.

– Man kan fort bli våt på beina om man går i lette tøysko, sier Hovde.

Busstransport

På de lengste turene vil deltakerne få valget mellom å gå tilbake eller å bli fraktet, og det vil bli satt opp busstransport tilbake for deltakerne som går fra både Mittet, Holmemdalen og Skorgedalen. For Mittet-deltakerne sin del kan det imidlertid bli trangt om plassen, så her må man i utgangspunktet belage seg på å enten gå ned til Åfarnes og bli med bussen derfra eller å gå tilbake til Mittet. Deltakerne fra Åfarnes og Holm går ned samme veg.

Turen fra Mittet starter ved setrene på Ytre Mittet, et sted med begrensede parkeringsmuligheter. Turleder Hovde oppfordrer folk til å kjøre opp til snuplassen på Ytre Mittet, og samkjøre transporten derfra og inn til setrene.

– Vi kan møtes på snuplassen klokka 1530, så satser vi på å begynne og gå klokka 1600, sier hun.

– Alle turlederne sender melding til meg om antall deltakere på de ulike vandringene, så vil jeg opplyse om det under åpninga, forklarer Siem avslutningsvis.