DEBATTEN sporer av og til av. Den påstanden våger jeg når fokuset rettes mer mot hvorfor en politiker melder avbud til et politisk møte enn sakene som ble behandlet. Jeg mener avgjort av offentligheten bør få vite hvorfor man ikke møter på møter, men man skal være forsiktig med å konkludere før man vet årsaken(e). Jeg har de seinere månedene fått henvendelser fra politikere om hvorfor Åndalsnes Avis ikke var på hele det politiske møtet. Svaret må bli at det handler om prioriteringer.

NOEN AV DERE vil sikkert kunne påstå at jeg sitter i et glasshus når jeg stiller spørsmål om fokuset skal være person eller sak, hva som er viktigst? Vi i lokalavisa «jakter» på en «case», på en eller flere personer som bokstavelig talt kan sette et ansikt på en sak, på et politisk vedtak, på ei beslutning som får konsekvenser etc. Det er ikke det samme som å påstå at noen er mer opptatt av person enn en sak. Når vi velger å lage nettsak på at ordførerkandidat Magnhild Vik i praksis ønsker å føle på kroppen hvordan det er å jobbe i helse-Rauma, så er det en sak for oss. Da handler det både om person og om sak; hva hun har erfart gjennom å ta et kveldsskift på en sjukeheim. Når vi velger å omtale at ordfører Lars Olav Hustad er opprørt fordi det spres usanne rykter om at han har mistet førerkortet, vil kanskje noen også kalle det for «sirkus». Jeg deler ikke oppfatningen; de som har spredt ryktet burde holdt seg for gode til det. Det er skremmende å se hva få personer får seg til å si om en politiker fordi man er uenig med ham i enkelte politiske saker. Jeg håper vi en dag kan få satt søkelys på lobbyistene, som ikke tør stå fram med navn.

NÅR VI VELGER å intervjue Tommy Sæther om at hans lam på sommerbeite følges på dataskjermen framfor å la fokuset være på fylkesagronomen og beslutningen, er det naturlig slik jeg ser det. Vi mener det er hva Tommy mener som er viktigst å få fram i en redaksjonell sak. Når John Moen i Måndalen vil anmelde brannvesenet for det han mente var altfor høg fart gjennom sentrum av Måndalen, så er det naturlig å følge opp ved å intervjue lensmann Andreas Hustad og brannsjef Falke Haugen. Og når det har vært ei dødsulykke med en fysisk uskadd mann fra Rauma involvert (Fred Karusbakken), er det naturlig å intervjue ham; igjen som ei oppfølging til nyhetssaken med kun politiet som kilde.

I FORTSETTELSEN blir det interessant å følge debatten og meningsutvekslingene fram mot lokalvalget i september. Det å bli bedre kjent med ordførerkandidatene er naturlig. Men like viktig er hvilke saker som de og partiene vil gå til valg på. Alle vi som skal si vår mening i september, vil høre hvor de ulike lokale partiene står i forhold til konkrete og lokale saker de neste fire åra. Det skal danne grunnlaget for oss som skal til velge stemmeseddel.

LA OSS SAMMEN – vi som lokalt medium, dere som politikere og dere som engasjerte debattanter – ha fokus på saker framover. Framfor å skrive om «selfies og sirkus». Åndalsnes Avis ønsker fortsatt å ha kritisk søkelys, uansett hvilke parti eller politiker(e) vil omtaler og intervjuer. Sjøl om noen synes å mene at vi ikke er objektive eller kritiske nok. God helg!

Lars Smisethjell, redaktør