Andelshaverne kan få utbytte, på samme måte som samvirket. Vi er et SA - et samvirkeforetak. Så dette er på en måte vårt eget lille Coop, sier styremedlem i Vågstranda Handelslag, Ole Kjell Talberg.

Torsdag, en time før det som blir ordinær åpningstid, låste Lena Pedersen opp døra til Vågstranda Handelslag i ny drakt.

Pedersen er ansatt som daglig leder ved butikken og hun har med seg Riikka Koivunen. Til sammen fyller de to halvanna stilling.

Massiv støtte

– Vi har budsjettert med omsetning på 4,6 millioner kroner, men jeg håper sjølsagt det blir mye mer, smiler Pedersen, som har fagbrevet i butikkfag.

Talberg har også tro på at dette kan gå bra.

– Prismessig er vi rimelige og ligger på samme prisnivå som Joker-kjeden.

Talberg opplever at butikksatsinga i bygda har fått massiv støtte. Andelsbrevene har solgt som varmt hvetebrød og har bidratt til at SA-et har sluppet unna med bare et mindre lån for å sikre likviditet i drifta.

Vil nå pendlerne

Talberg håper åpningstidene skal bidra til at pendlere kommer seg heim og spiser middag først, før de tar handleturen - og ikke minst kaffekosen - på butikken etterpå.

Slik at det ikke blir handling i hyrten og styrten, eller enda verre; handling i andre dagligvareforretninger.

Det nye er nemlig at Vågstranda Handelslag har åpent til klokka 19 to dager i uka, mot klokka 18 ellers.

Historikken

Siden forrige butikkdrift måtte legge ned satte Vågstranda Vel ned ei arbeidsgruppe for å se på muligheten til å etablere ny butikk. Blant annet måtte man finne ut om det var stor nok interesse for å kjøpe andeler.

På et møte ble det valgt et interimsstyre, som laget et konsept. Stiftelsesmøte ble holdt 28. januar i år.

– Signalet fra bygda var veldig tydelig: "gå videre med arbeidet".

Siste sjanse

Talberg forklarer videre at det var kjedetilknytning som tok lengst tid. Alt måtte nemlig være på plass, både økonomisk og ellers før innpasset ble gitt.

Vågstranda Handelslag er nå en del av Nær Butikken-kjeden. Og kjedetilknytning, med innkjøpsavtaler og apparatet rundt, ser Talberg på som et must for å klare seg.

– Ja går ikke dette så blir det neppe flere sjanser, tror butikksjef Pedersen, før hun ekspederte sin første kunde. Han fikk blomster med seg på kjøpet av styreformann David Reistad.

Etter å ha vært en snartur heime for å finne plastskjeer kunne styremedlem Ole Kjell Talberg servere kake til kunder som kom på åpningsdagen. Foto: Anders A. Hagen
Smakte godt. En ikke ukjent bedrift i nabobygda spanderte kake da nærbutikken på Vågstranda åpnet, torsdag morgen. Foto: Anders A. Hagen
Riikka Koivunen og Lena Pedersen (til høgre) bemanner Vågstrandas nye butikk. Styreformann i Vågstranda Handelslag David Reistad i midten. Foto: Anders A. Hagen
Vågstranda. Mye å sette seg inn i når man åpner butikk. Riikka Koivunen og Lena Pedersen (butikksjef) har henholdsvis 70 og 80 prosent stilling. Foto: Anders A. Hagen
Et slikt andelsbrev får man om man legger 2500 kroner på bordet hos styret i Vågstranda Handelslag. Osvald Hjelset har tegnet bildet. Foto: Anders A. Hagen
Barna fra Barnehagen kom også på åpningsdagen av ny butikk på Vågstranda, og her vanket is og kake. Foto: Tormod Lien Foto: Tormod Lien