Det har vært flere tragiske ulykker der barn har omkommet etter å ha blitt hengende fast i skole og barnehage de senere årene.

Grande, Anunatak, Plasto og Grandes underselskap Offinn ønsket å bidra til å gjøre skoler og barnehager tryggere, ved å redusere risikoen for slike tragiske ulykker. Målet med prosjektet har vært å utvikle en sikker og trygg garderobekrok for alle barnehager og skoler, og bedriftssamarbeidet har ledet fram til en garderobekrok med navnet Hlín, som i morgen skal presenteres for presse og interesserte.

- Kroken er konstruert slik at den tåler vanlig vekt fra klær, utstyr og mindre sekker, men at den utløses og faller ned hvis vektbelastningen blir større enn åtte kilo. Dette for å hindre risikoen for at barn kan bli hengende fast i garderobekroken.

Innføres på alle relevante produkter

Kroken blir nå tilgjengelig for alle eiere av skoler og barnehager som ønsker å erstatte dagens garderobekroker med den nye, vektsikre kroken. I tillegg blir kroken standard på alle relevante Grande-produkter.

Det skal også være enkelt å bytte ut krokene fra eldre Grande-møbler.

- Hlín er en firearmet garderobekrok som er støpt i plast. Støpeformen er utarbeidet etter nøyaktige spesifikasjoner hos Plastos samarbeidspartner i Kina, og i september transporteres formen til Norge og klargjøres for den robotstyrte produksjonskjeden i Plastos fabrikklokaler i Åndalsnes, forteller daglig leder i Grande, Torbjørn Hjelden.

Fire Romsdalsbedrifter

Utviklingen av garderobekroken Hlín har skjedd gjennom et tett og innovativt samarbeid mellom Grande, industridesigner Heidi Leren ved Anuntak AS, produktutviklingsteamet ved Plasto AS, mannen bak produktideen, daglig leder Svein Alstadsæter i Grandes datterbedrift Offinn AS, og lederen for Grandes produktutviklingsteam, Kjell Magne Bø, i spissen for det hele.

- Etter at ideen om en ny type garderobekrok dukket opp, har vi jobbet sammen i et spennende team med folk fra fire forskjellige romsdalsbedrifter, tre av dem fra vår egen hjemkommune Rauma, forteller en tydelig stolt Hjelden.

Grande er en av de største produsentene i Norge av møbler og interiør til skoler, barnehager og kontor.

- Nå er vi klare til å lansere Hlín-kroken under designmessen Designers Saturday i Oslo neste helg. Det gleder vi oss stort til, sier Hjelden entusiastisk.