Nasjonaldagens store folkemengder er et eldorado for lommetyver. Ha verdisakene på deg, helst inntil kroppen, advarer Tryg.

I mai har forsikringsselskapet Tryg stor pågang fra kunder som har skadet eller blitt frastjålet mobiltelefonen.

- 17. mai er en av de dagene der flest mobiler og kamera blir frastjålet. Spesielt utsatt er du når oppmerksomheten din er rettet mot togene. Da ser tyvene sitt snitt til å forsyne seg fra vesker og lommer, advarer reiseskadesjef Monica Rimestad i forsikringsselskapet Tryg.

Høytid for tyveri

Ifølge politiet er 17. mai dagen med flest lommetyverier i Oslo. Omreisende lommetyver er også blitt et utbredt problem de siste årene. Tyvene slår ofte til på bussen, på T-banestasjonen, i dagligvarebutikken eller andre steder der det er trengsel. Men også på 17. mai, advarer Tryg Forsikring.

- Å bli bestjålet er en ubehagelig opplevelse i seg selv, og i særdeleshet hvis det dreier seg om for eksempel et kamera hvor en har lagret bildene sine. Noen ting ha også stor affeksjonsverdi for eieren, og ingen erstatning i verden kan "gjøre godt igjen" et slikt tap, sier Rimestad.

- Med så store folkemengder som 17. mai kan frembringe, bør du alltid ha tilsyn med tingene dine. Vesker og sekker bør ikke henge på stolryggen eller stå ved siden av bordet. Ha den på fanget eller på gulvet mellom bena, evt med veskehanken rundt stolbenet.

Ha verdisakene inn mot kroppen

Reiseskadesjefen advarer mot å ha verdisaker lett tilgjengelig.

- Legg ikke fra deg kamera, lommebok og telefoner i barnevogn eller andre steder. Ha alle verdisakene på deg, helst inn mot kroppen.

Gå aldri fra mobilen din på restaurantbord, tipser Monica Rimestad i Tryg.

Trygs tips mot lommetyveri:

• Ikke ta med deg mer verdisaker og kontanter enn nødvendig.

• Vær klar over du kan bli observert ved minibanker og i betalingssituasjoner av personer som er ute etter å se koden din for så å stjele kortet ditt. Ikke skriv ned PIN-kodene dine, og skjul hånden når du taster koden.

• Vær på vakt om noen prøver å avlede deg.

• Ikke ha lommebok i håndvesken, barnevogna eller baklommen. Oppbevar penger og kredittkort inn mot kroppen.

• Følg spesielt godt med på verdisakene når det er trengsel, for eksempel på kollektive transportmidler.

• Hold øye med verdisakene dine til enhver tid.

• Anmeld alltid tyveri.