Etter flere år med diskusjoner internt om hvordan Åndalsnes Avis skal møte fremtiden, ble det i forrige uke gjort et styrevedtak på at avisa vil gå ned fra tre utgivelser til to papiraviser i uka.

– Dette har vært et tema i mange år, med flere redaktører, og ville ha skjedd uansett hvem som sitter i redaktørstolen. Vi er nå den siste gjenværende lokalavisa av de små i Polaris Media Nordvestlandet som har tre utgivelser i uka, forteller redaktør Trond Arvid Alund.

Bytter dag

Åndalsnes Avis vil beholde tirsdagsavisen, og flytte lørdagsavisen til fredag. Torsdagsavisen vil bli borte.

– Kan du forklare hvorfor vi gjør dette?

– Det er fordi vi må følge lesernes vaner. Majoriteten av leserne våre er nå over på vårt digitale produkt. Med tanke på utviklingen i mediehuset og lesernes vaner, pluss kostnadsbildet vårt, er det der vi må satse fremover, presiserer Alund.

Som han påpeker, er ikke Åndalsnes Avis den eneste avisa som går til dette skrittet. Tidens Krav gikk denne uken fra fem utgaver i uken, ned til to, og andre aviser igjen har redusert fra seks til tre utgivelser.

FREKVENSENDRING: – Vi må følge med på utviklingen, og fra høsten av kommer avisa ut to ganger i uka i stedet for tre, forteller Trond Arvid Alund, redaktør og daglig leder i Åndalsnes Avis. Foto: Evy Kavli

Naturlig utvikling

– Det er en naturlig utvikling vi ser. Papirprisene har doblet seg på ett år, og distribusjonskostnadene har gått veldig opp. Vi er avhengig av egne distribusjonskanaler, da Posten også reduserer sine utleveringsdager. Noe de vil komme til å fortsette med, mest sannsynlig, sier han.

Selv om det blir mindre og mindre lønnsomt å lage papiravis, står papirproduktet såpass sterkt hos Åndalsnes Avis sine lesere, at styret kun ønsker å fjerne én papirutgave i uka.

– Vi blir mer og mer et mediehus, ikke kun en avisredaksjon. Nå får vi mer tid til å fokusere på nettet, som er utømmelig. Der kan vi nå ut med nyhetene med en gang, smiler han og legger til at papiravisen er mer som et biprodukt, en oppsummering av nyhetsbildet i uka som gikk.

Nytt produkt

– Når vil dette tre i kraft?

– Vi har satt 1. september som oppstartsdato. Da kommer den første fredagsavisen vår. Den vil få et helt nytt uttrykk og bli mye fyldigere. Å gå ned i frekvens åpner nye muligheter for oss digitalt, og lyd og video vil bli mer i fokus.

– Kan du si noe om hvorfor vi bytter dag?

– Det er tre ting. For det første gjør vi det for å komme med utgivelser samtidig med andre aviser i regionen. For det andre har det mye med trykkeri og distribusjon å gjøre. Og til slutt, lørdag har alltid vært en ustabil leveringsdag. Nå blir fredag vår nye lørdag, sier han.

Som vanlig vil Åndalsnes Avis ha to utgivelser per uke i sommer, i juli og august: tirsdag og torsdag.