Dermed er en lang tradisjon er over for Finn Thorer Kjos. Hver 17. mai de siste 20 åra har han grytidlig tatt seg en fjelltur opp på Nuken på Veblungsnes, for så å fyre av salutten klokka 07.

- Jeg synes det har vært artig, og skulle gjerne fortsatt, men skjerpa regler for kjøp av sprengstoff gjør at jeg ikke kan fortsette. Det holder ikke lenger med bare et vanlig sprengningssertifikat, slik jeg har. Nå kreves det en helt annen bakgrunn, med blant annet egen utdannelse, sier Kjos.

Dynamitt i trærne

For å få til salutten har han brukt dynamitt som han henger opp i trærne.

- Det har blitt en lang tradisjon. Noen synes kanskje ikke noen om den, men jeg tror folk flest har satt pris på det, sier Kjos, og legger til at det for framtida vil bli vanskelig å gjennomføre salutten på lovlig vis.

Leder i Åndalsnes Idrettsforening, som står for 17. mai feiringa på Åndalsnes, Elin Gjengstø Grøtta, bekrefter at det ikke er noen som tar over jobben som Kjos har stått for.

- Hvis noen vil, og kan, så må de gjerne fortsette tradisjonen, sier hun som synes det er litt trist at tradisjonen brytes.

ÅIF-lederen tror noen synes tradisjonen har vært stas, mens andre helst vil slippe å våkne av et smell klokka 07.