STRIKKEFERIE er kult og kreativt. Det at noen tenker nytt, at vi gjennom nyskaping kan være unike, er så bra som det bare kan få blitt. Vi er milevis unna å være alene om å tilby flott natur og opplevelser under åpen himmel. Vi må i så stor grad det er mulig gi turisten et klart inntrykk at han eller hun har vært med på noe som ingen andre har forsøkt; igjen noe unikt. Det er den beste reklamen vi kan få, gjerne at opplevelsene også videreformidles andre.

REISELIV OG HANDEL har slått seg sammen. Det å samarbeide i større grad er et stikkord som trolig vil være avgjørende for at vi kan takle utfordringene i framtida. Det har vi gode eksempler på gjennom Partnerskap for Naturglede.Vi skal takle det at stadig flere ønsker å tilby gjestene noe som de virkelig vil være fornøyd med. Det er større kamp om gjesten enn på lenge.Det at man nå er i god dialog med nabofylket og nabokommunen (Oppland og Lesja) er strålende med tanke på å tilby cruiseturistene et enda bedre tilrettelagt tilbud. Kanskje vi også kan få gruppa til å med glede legge igjen mer penger hos oss enn det som er tilfellet i dag? Kanskje samarbeidet også kan gi utvikling på andre områder?

DET SKAL TENKES mange ideer og komme fram mange forslag før noen realiseres. Det skal være lov, slik som vi blant annet opplevde i fjor med betaling for å kjøre vegen over Trollstigen, uten at det nødvendigvis blir noe av alt som foreslås. Vi må tørre, vi må være vågale og vi må – helst gjennom samarbeid – før vi kan iverksette tiltak som gjør at våre gjester og vi som bor her får positive opplevelser. Jeg tør påstå at vi er i ferd med akkurat det. Ikke bare på grunn av Nordveggen AS, men også fordi vi sammen jobber etter en strategi som vi har tro på. Og så behøver ikke alle være enige; saklig debatt er også sunt opp i dette.

FOR EI UKE SIDEN fikk Kjetil Siem kulturprisen for 2014 i Rauma. Noen (heldigvis få) røster mente det ikke var riktig å gi prisen til en utflytta raumaværing. Jeg deler ikke det synspunktet. Ut ifra kriteriene for kulturprisen var valget godt og kreativt tenkt. Og så var det helt sikkert mange andre gode kandidater også. Men man velger som kjent en vinner årlig. Når vi også så hva prisvinneren hadde med seg i bagasjen, at Åfarnes skole er verdens første skole som blir Handshake for Peace-skole, så skapte det så mye oppmerksomhet og positiv omtale utover kommunegrensene at det i seg sjøl var et bevis på hvor kreativ og nytenkende også utflytta raumaværinger kan være.

NYLIG leste vi om at Rauma er på 7. plass av 36 kommuner i Møre og Romsdal i Nærings-NM. Foran oss er blant annet to store bykommuner. Et flott utgangspunkt for realisering av ambisjoner i samfunnsplanen. Bedriftsvekst, lønnsomhet, og nyetableringer er blant kriteriene. Vi kan bli enda bedre i alt, og det skal vi etterstrebe. Men vi skal også kunne slå oss om ikke annet enn forsiktig på brystet og si at vi er på veg. Vi har mye bra og vi må se oss tilbake og se hva vi som er gjort. For det er faktisk en hel del. Men igjen, økt samarbeid, styrker meg i troa på et optimistisk framtid - også innafor vårt næringsliv.

VINTERTURISMEN er på veg. Og allerede godt i gang. Ikke bare har flere forlenget sesongen i begge ender av sommeren. Klare vi å utvikle dette ytterligere så kan kommunen vår, kommunesenteret inkludert, bli et sted med større aktivitet enn det har i «vinterdvalen» i dag.

God helg!

Lars Smisethjellredaktør